Azerbaycan Karabağ Zaferi kutlamaları zafer yürüyüşüyle başladı

Azerbaycan halkı, Karabağ Zaferi’nin ikinci yıldönümünde başkent Bakü’de zafer yürüyüşüne başladı. Azerbaycan ordusuyla gazilerin yer aldığı kortej yürüyüşünde bando takımı yer aldı.

Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de Ermenistan’ın yaklaşık 30 yıl işgal altında tuttuğu Karabağ bölgesini kurtarmak amacıyla başlattığı harekatı zaferle sonuçlandırdı. İki yıl önce gerçekleşen savaşta 2 bin 907 şehit veren Azerbaycan, 10 Kasım’da Ermenistan ile imzalanan anlaşmayla birlikte zaferini ilan etti. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü dolayısıyla zafer günü, 8 Kasım olarak ilan edildi.

BAKÜ ZAFER YÜRÜYÜŞÜNDE

Zaferin ikinci yıl dönümünde Azerbaycan halkı, Şehitler Hiyabanı’na vatanları için kan döken şehitleri ziyaret ederek, dua okudu. Ardından zafer kutlamaları için başkent Bakü’de kortej yürüyüşü başladı. Azerbaycan bayrağıyla yürüyüşe katılan halkın yanı sıra 44 günlük savaşta gazi olan askerlerin katılması duygulu anlar yaşattı.

KARABAĞ ZAFERİ

Azerbaycan’ın yaklaşık 30 yıl Ermeni işgali altında kalan topraklarını kurtarmak için başlattığı harekat 27 Eylül 2020’de başladı. 10 Kasım 2020’de barış anlaşmasıyla sonra eren savaş, 44 günde gelen büyük bir zaferle işgal altındaki Karabağ topraklarının büyük bölümü kurtarıldı.

Ermenistan, savaş sürecinde  sık sık sivilleri hedef aldı. Gence ve Berde’ye yapılan saldırılarda onlarca sivil hayatını kaybetti. Azerbaycan ordusu ise Karabağ çevresindeki bölgeleri birer birer işgalden kurtardı.

Türkiye Azerbaycan’a  savaş süreci boyunca her türlü destekte bulundu. Azerbaycan’ın Türkiye’den satın aldığı SİHA’lar sahada dengeleri değiştirdi. 8 Kasım’da Şuşa’nın işgalden kurtarılması bir dönüm noktası oldu. Ermeni güçlerin savaşma iradesi kırıldı. Bir gün sonra da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan ve Ermenistan arasında ateşkes anlaşması imzalandı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.