Sakarya’nın sanayi tesislerinden Adapazarı Şeker Fabrikası’nda üretim durdu. Yaklaşık 500 işçi işsizlik riskiyle karşı karşıya.
Sakarya’nın köklü sanayi tesislerinden biri olan Adapazarı Şeker Fabrikası’nda 73 yıllık üretim sona erdi. Yakın zamanda Bor Şeker’e satılan fabrikada üretimin durması, bölgede hem istihdam hem de tarım üretimi açısından büyük bir belirsizlik yarattı.

Fotoğraf: Daniel Dan/Pexels
Üretim neden durdu?
Bor Şeker’in Yıldız Holding’den şeker kotasını satın almasının ardından fabrikanın kapanma sürecine girildi. Rekabet Kurumu onay sürecinin tamamlanmasıyla birlikte tesisin fiilen üretim dışı kaldığı ifade ediliyor.

Fotoğraf: olenchic/Pixabay
500 işçi risk altında
Fabrikada çalışan yaklaşık 500 işçinin işsiz kalma riski bulunduğu belirtiliyor. Kararın sadece çalışanları değil, fabrikanın etrafında yıllardır oluşan taşımacılık, tarım ve yan sanayi ekosistemini de etkilemesi bekleniyor.

Fotoğraf: Wolfgang-1958/Pixabay
Pancar üreticileri için kritik değişim
Yıllık yaklaşık 600 bin ton pancarın işlendiği tesis, Sakarya ve çevre illerdeki üreticiler için önemli bir merkezdi. Yeni süreçte bölgeden toplanan pancarın Niğde’deki Bor Şeker tesislerinde işleneceği öğrenildi.

Fotoğraf: matthiasboeckel/Pixabay
Sendikadan sert tepki
Evrensel'de yer alan habere göre, Şeker-İş Sendikası Adapazarı Şubesi, üretimin durmasına sert tepki gösterdi. Açıklamada fabrikanın kapanmasının yalnızca ekonomik değil, sosyal bir yıkım olacağı vurgulandı.
Sendika açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“Bu fabrika kapanırsa yalnızca bacası sönmez; umutlar söner, emek sessizliğe gömülür.”
“Mesele bir fabrika değil”
Sendika, üretimin sürdürülmesi çağrısında bulunarak, “Mesele yalnızca bir fabrika değildir. Mesele emeğin geleceği ve bir şehrin kaderidir” açıklamasını yaptı.
“Üretmek için hazırız”
Açıklama, “Bizler buradayız. Üretmek için hazırız. Çalışmak için kararlıyız” sözleriyle sona erdi.




