Biyolojik yaşlanmayı yavaşlatacak 8 öneri

"Kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirin"

ABD'de yapılan araştırmada, kalp ve damar sağlığının biyolojik yaşlanmayı yavaşlattığı belirtildi. 

Doğum tarihinin esas alındığı kronolojik yaş, kişilerin takvim üzerinde ne kadar yaşlandıklarını gösteriyor. Biyolojik yaş ise fizyolojik ve biyokimyasal unsurların birlikte değerlendirilmesiyle hücrelerin ne kadar yaşlandığını ortaya koyuyor.  

New York'taki prestijli Columbia Üniversitesi'nden bilim insanlarının 6 bin 500 yetişkinle yürüttüğü araştırmada, kardiyovasküler sağlıkları iyi durumda olan katılımcıların ortalama kronolojik yaşının 41, biyolojik yaşlarınınsa 36 olduğu belirtildi. 

Buna karşın kardiyovasküler sağlıkları kötü olan kişilerin ortalama yaşlarının 53, biyolojik yaşlarınınsa 57 olduğuna dikkat çekildi.

Independent Türkçe'nin haberinde yer alan söz konusu araştırmada, Amerikan Kalp Derneği'nin (AHA) biyolojik yaşlanmanın yavaşlatılmasını sağlayacak 8 önerisi temel alındı. Bu öneriler şöyle:

Sağlıklı beslenin

Uzmanlar genel olarak baklagillere, meyvelere, sebzelere ve tam tahıllı ürünlere yönelmenin kalp sağlığını koruduğunu belirtiyor. 

Bunlara ek olarak balık ve yağsız etlerin tüketimi teşvik edilirken, şekerli içecekler, alkol, tuz ve ultra işlenmiş gıdalardan uzak durulması gerekiyor. 

Egzersiz yapın

AHA'ya göre her hafta 150 dakika orta tempo egzersiz veya 75 dakika yüksek tempo egzersiz, kalp ve beyin sağlığı için temel öneme sahip. 

Uykunuza dikkat edin

ABD'nin Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri'nin (CDC) tavsiyelerine göre her yetişkinin günde 7 ila 9 saat uykuya ihtiyacı var.

Kilonuzu kontrol edin

AHA, her bireyin kendi vücut tipine göre kilosunu ideal seviyede tutmasını öneriyor. 

Bilim insanları, yemek porsiyonlarının ufaltılmasının, düzenli egzersizin ve sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesinin kalp ve beyin sağlığı için önemine dikkat çekiyor.

Sigarayı bırakın 

Sağlık uzmanlarına göre sigara, kalp ve damar sağlığının en büyük düşmanlarından. CDC, ABD'de kalp hastalığından ölen her üç kişiden birinin durumunda sigaranın etken unsurlardan biri olduğuna işaret ediyor.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.