Moldova Cumhurbaşkanı: Rusya'nın kışkırtmalarına teslim olmayacağız

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Moldova’nın ayrılıkçı bölgesi Transdinyester meselesiyle ilgili açıklamalarına karşılık Rusya’nın kışkırtmalarına teslim olmayacaklarını vurguladı.

Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu, Gagavuz Özerk Yeri’ni ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Sandu, Gagavuz Halk Meclisi (Halk Topluşu) üyeleriyle toplantıda bir araya geldi. Toplantıda, Gagavuz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah ve Halk Meclisi Başkanı Dmitriy Konstantinov da yer aldı. Komrat Devlet Üniversitesinde konuşma yapan Sandu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Moldova’nın Transdinyester bölgesinde bulunan Rus askerlerine yönelik tehdidin Rusya’ya karşı saldırı olarak kabul edileceği” yönündeki açıklamasına ilişkin şunlar ifade etti:

“Bu kışkırtmalara teslim olmayacağız. Barışçıl bir ülkeyiz ve barış istiyoruz. Ukrayna’da da barışın sağlanacağını umuyoruz.”

“UKRAYNA’DAKİ SAVAŞ MOLDOVA’YI DA ETKİLİYOR”

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa işaret ederek bu savaşın Moldova’yı da etkilediğini belirten Sandu, “Savaş yanımızda yaşanıyor. Moldova’da barış ve istikrarın korunması önemli ve bunun için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Moldova’da kaos yaratma, vatandaşları ulusal, etnik veya bölgesel gerekçelerle bölme girişimlerine izin verilmemesi gerekiyor.” dedi.

“GAGAVUZ DİLİ KOYABOLMAKTA OLAN DİLLER LİSTESİNDE”

Gagavuz Özerk Yeri’nin haklarıyla ilgili soruna ilişkin de konuşan Sandu bölgenin yetkilerinin, Moldova mevzuatıyla uyumlu hale getirilmesinin önemine değindi. Gagavuz Özerk Yeri’nin haklarını sınırlandırmayı amaçlamadıklarını ifade eden Sandu, “Özerk bölgenin 1994’te oluşturulmasının ana hedefi, Gagavuzların dil, kimlik ve kültürünün korunmasıdır. Maalesef bu hedef hala yerine getirilmedi. Gagavuz dili, okullarda ve hatta gündelik hayatta giderek daha az kullanılmaktadır. Gagavuz dili, kaybolmakta olan diller listesinde bulunuyor ve buna izin veremeyiz. Bu sorunu birlikte çözmeliyiz. Gagavuz dili ve kültürünün gelecek nesiller için korunması amacıyla ciddi çabalara ihtiyaç var.” diye konuştu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.