Erdoğan: “Moldova ile stratejik ortaklığımız, ülkelerimiz arasındaki dostluğun yansımasıdır”

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon’la düzenlediği ortak basın toplantısında, “Stratejik ortaklık, ülkelerimiz arasındaki dostluğun, iş birliği anlayışının ulaştığı seviyenin yansımasıdır. Stratejik ortaklığımızın güvenlik iş birliği alanındaki tezahürlerine de şahit oluyoruz. Bu vesile ile Moldova’nın FETÖ ile mücadelemize, özellikle FETÖ iltisaklı kişilerin iadesi bağlamında verdiği desteğe teşekkür ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı İgor Dodon, baş başa gerçekleştirdikleri görüşme ve başkanlık ettikleri Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde ortak basın toplantısı düzenledi.

“MOLDOVA’NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ VE KALKINMASINI DESTEKLİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Dodon ve beraberindeki Moldova Başbakanı İon Kiku ile heyetini Ankara’da misafir etmekten duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu ziyaret Moldova Cumhurbaşkanı ve Başbakanının yurt dışına beraberce yaptıkları ilk resmî ziyaret olması hasebiyle tarihi bir öneme sahiptir. Bunu kıymetli dostlarımızın Türkiye-Moldova ilişkilerine verdikleri önemin bir işareti olarak görüyorum” diye konuştu.

Moldova’nın toprak bütünlüğünü, istikrarını, refahını ve kalkınmasını desteklediklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kasım ayında kurulan Moldova hükûmetine başarılar dileyerek, Moldova’daki reform sürecinin Cumhurbaşkanı Dodon’un himaye ve teşvikleri, hükûmetin de çabalarıyla ivme kazanacağına inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl yaptığı Moldova ziyareti sırasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin kurulduğunu hatırlatarak, bugün bu mekanizmanın ilk toplantısını gerçekleştirdiklerini, Moldova’da 400’ü aşkın proje gerçekleştiren TİKA ve diğer Türk kurumlarının daima Moldova halkının yanında yer aldığını ifade etti.

“GAGAUZ TÜRKLERİ MOLDOVA İLE ARAMIZDAKİ EN SAĞLAM DOSTLUK KÖPRÜLERİNDEN BİRİDİR”

“Gagauz Türkleri Moldova ile aramızdaki en sağlam dostluk köprülerinden biridir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 Ekim ayında Moldova’ya yaptığı ziyaret sırasında Cumhurbaşkanı Dodon ile Gagauz Yeri’ni ziyaret ettiklerini hatırlattı ve ziyarette soydaşların kendilerini büyük bir hüsnükabul ile karşıladığını kaydetti.

Gagauz Özerk Yeri Başkanı İrina Vlah nezdinde tüm soydaşlara teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gagauz Yeri’nin 1994 yılında yasalaştırılan ve geçtiğimiz hafta 25. yıl dönümünü kutlayan özerk statüsü Moldova’nın birlikte yaşama kültürünün ürünüdür. Bu vesileyle Komrat Başkonsolosluğumuzun kısa zamanda faaliyete geçeceği müjdesini de vermek isterim” dedi.

“MOLDOVA’DA YATIRIMLARIMIZIN TOPLAM TUTARI 300 MİLYON DOLARI AŞTI”

Türk yatırımcıların Moldova’daki girişimleri ve yatırımları olduğuna değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yatırımcılarımız Moldova’ya henüz kurulma aşamasındayken güvenmiş ve Moldova’nın çehresini değiştiren altyapı projelerini üstlenmiştir. Bugün Moldova’daki yatırımlarımızın toplam tutarı 300 milyon doları aşmıştır. Görüşmelerimizde yatırımcılarımızın son dönemde karşılaştıkları sorunları da ele aldık. Bu sorunların çözülmesi ile karşılıklı yatırımların daha da artacağı aşikârdır” ifadelerini kullandı.

Karşılıklı ticaret hacminin son 16 yılda yüzde 850, 2019 yılının 10 ayında ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40 oranında arttığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, 500 milyon dolara yaklaşan ticaret hacminin hedeflenen 1 milyar doların gerisinde olduğunu, 2016 yılında yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın sağladığı ivmeyi korumakta kararlı olduklarını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018’deki Moldova ziyareti sırasında imzaladıkları anlaşma ile kimlikle seyahat imkânı getirdiklerini hatırlatarak, “Bu çok çok faydalı oldu, 2019 Şubat ayında yürürlüğe giren kimlikle seyahat uygulamasının ardından Moldova’dan Türkiye’ye gelen misafirlerimizin sayısı şimdiye kadar yüzde 3 artış göstermiştir. Moldovalı turistlerin tatil için ilk sırada Türkiye’yi tercih etmesinden büyük bir memnuniyet duyuyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

“MOLDOVA’DAKİ FETÖ OKULLARININ MAARİF VAKFI’NA DEVREDİLMESİNİ BEKLİYORUZ”

Bugün imzalanan Kültür Merkezleri Anlaşması çerçevesinde Yunus Emre Kültür Merkezi’nin Kişinev ve Komrat’ta Moldovalılara hizmet vermeye başlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Stratejik ortaklık ülkelerimiz arasındaki dostluğun iş birliği anlayışının ulaştığı seviyenin yansımasıdır. Stratejik ortaklığımızın güvenlik iş birliği alanındaki tezahürlerine de şahit oluyoruz” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moldova’nın Türkiye’nin FETÖ ile mücadelesine, özellikle FETÖ iltisaklı kişilerin iadesi bağlamında destek verdiğini belirterek, Moldova’daki FETÖ okullarının Türkiye Maarif Vakfı’na devredilmesini beklediklerini, Moldova’nın Millî Eğitim Bakanlığıyla Türkiye Maarif Vakfı’nın müşterek çalışmasıyla burada çok önemli adımlar atılabileceğini söyledi.

Güvenlik alanındaki işbirliğinin tüm terör örgütleriyle mücadeleyi kapsadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu minvalde geçtiğimiz hafta ilgili kurumlarımızın çalışmaları sonucu DEAŞ zulmünü yaşayan Moldovalı bir annenin 2 çocuğu ile birlikte ülkesine kavuşmasını temin ettik. Moldovalı dostlarımızın da ortak mücadelemize aynı anlayışla destek vermeyi sürdüreceklerini inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanı Dodon’a ilişkilerin daha da güçlendirilmesi yönünde sergilediği irade için teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, toplantı sonuçlarının ve imzalanan anlaşmaların hayırlı olmasını, 2020 yılının da her iki ülke ve insanlık için barışa vesile olmasını temenni etti.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Basın toplantısı öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Moldova Cumhurbaşkanı Dodon huzurunda, iki ülke hükûmetleri arasında “Türkiye Moldova Kombine Yük Taşımacılığı Anlaşması” Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Moldova Ekonomi ve Altyapı Bakanı Anatol Usatıi tarafından imzalandı.

İki ülke hükûmetleri arasındaki “Kültür Merkezlerinin Kuruluşu, İşleyişi ve Faaliyetleri Hakkında Anlaşma” ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Moldova Dışişleri ve Avrupa ile Entegrasyon Bakanı Aureliu Ciocoi tarafından imza altına alındı.

“Türkiye Cumhuriyeti ile Moldova Cumhuriyeti Arasında Sürücü Belgelerinin Değişimi ve Karşılıklı Olarak Tanınması Anlaşması” ile iki ülke hükûmetleri arasında “Kolluk Personelinin Güvenlik Alanında Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Anlaşması” İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Moldova İçişleri Bakanı Pavel Voicu tarafından imzalandı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra Moldova Cumhurbaşkanı Dodon onuruna Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde resmî akşam yemeği verdi.

Anahtar Kelimeler:
RTEMoldova
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.