İsveç: Kur'an-ı Kerim yakan provokatörlerin arkasında Rusya var

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kur'an-ı Kerim eylemleri için yapılan başvuruların arttığını ve İsveç'te bu tür eylemlere kendisinin değil polisin verdiğini söyledi. Ayrıca İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl Oskar Bohlin, provokatörlerin Rusya ile bağlantılı olduğunu dile getirdi.

İsveç'te aylardır devam eden Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri dünya kamuoyunda ses getirmeye devam ediyor. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson gelen tepkiler üzerine dün bir açıklama yaptı. Başbakan Kristersson, son dönemde Kur'an-ı Kerim yakılması için çok sayıda başvuru yapıldığını belirtti.

BAŞBAKAN KRİSTERSSON: BU KARARLARI BEN DEĞİL POLİS ALIYOR

İsveç televizyonu TT'ye konuşan Kristersson, bu durumdan endişe duyduğunu söyledi. Kristersson, "Bu kararları ben değil polis alıyor. Eğer izin verirlerse, açıkça ciddi olayların yaşanabileceği riskini taşıyan günlerle karşı karşıya kalacağız" açıklamasında bulundu. Geçen ay İsveç Yüksek Mahkemesi, polisin ülkede Kur'an-ı Kerim yakılmasına ilişkin aldığı yasak kararını kaldırmıştı. 

KRİSTERSSON AÇIKLAMALARINDA KENDİSİYLE ÇELİŞTİ

Ayrıca sosyal medya hesabından açıklama yapan Kristersson söz konusu eylemlerin farklı bir şekilde yansıtıldığını öne sürdü. Kristersson, “İsveç kendisine ve çıkarlarına zarar vermek isteyen devletler ve bu devletlere bağlı aktörlerin dezenformasyon kampanyalarının hedefindedir" dedi. Kristersson,  “Bu olaylar daha sonra doğru olmayan bir şekilde aktarılıyor ve bazen ülkemize zarar verilmesi için doğrudan çağrılar yapılıyor" bahanesini sundu. 

SİVİL SAVUNMA BAKANI BOHLİN, RUSYA'YI İŞARET ETTİ

Öte yandan BBC News'te yer alan habere göre İsveç Sivil Savunma Bakanı Carl Oskar Bohlin, ülkedeki olayların dezenformasyon neticesinde büyüdüğünü belirterek, bu eylemlerin arkasında Rusya'ya bağlı kesimlerin olduğunu söyledi. Bohlin, “İsveç’i hedef alan mevcut dezenformasyon kampanyaları ülke dışında yaşayan vatandaşların ve şirketlerin durumunu tehlikeye atabilir ve ulusal güvenlik için de tehdit arz edebilir" dedi.

"ÖNCELİKLİ GÖREVİMİZ İSVEÇ'İN ÇIKARLARI"

İsveç Dışişleri Bakanı Töbias Bilsström ise bu eylemlerden endişe duyduğunu ancak bunun İsveçlilere yansıdığını belirterek, "Öncelikli ve en önemli görevimiz İsveç'in çıkarlarını ve İsveçlilerin hem burada hem de yurt dışında güvenliğini korumaktır" vurgusunu yaptı. 

Danimarka ve İsveç'te yapılan kutsal kitap yakma eylemleri sonucunda İslam İşbirliği Teşkilatı bakanlar düzeyinde 31 Temmuz 2023'te acil bir toplantı çağrısında bulundu. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.