Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine onay verdi

Türkiye Cumhuriyeti, NATO Vilnius Zirvesi'nin öncesinde bir buçuk yıldır diplomatik faaliyet yürüten İsveç'in NATO üyeliğine onay verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO çatısı altında düzenlenen Vilnius Zirvesi'ne katılmak üzere dün Litvanya'ya gitti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in daveti üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya geldi.

TÜRKİYE, İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNE ONAY VERDİ

Üçlü görüşmenin ardından Stoltenberg, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onayladığını duyurdu. Bu süreçten sonra, İsveç'in üyeliği konusu Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) taşınacak. Kararın onaylanmasıyla birlikte İsveç, bir buçuk yılın sonunda NATO'ya resmen üye olacak. Ayrıca Türkiye ile birlikte hareket edeceğini dile getiren Macaristan'ın da bu karara, yeşil ışık yakması bekleniyor. 

30 ülkenin onay vermesini bekleyen Finlandiya ve İsveç, 28 Haziran 2022'de imzalanan Üçlü Muhtıra'nın ardından terör faaliyetlerine destek vermeyeceklerine yönelik taahhüt imzalamıştı. Finlandiya, Nisan 2023'te resmen NATO üyesi oldu. Ancak, ülkede terör faaliyetlerini destekleyen gruplara destek vermesiyle bilinen İsveç, Türkiye'nin eleştirilerinin hedefi haline gelmişti.

TÜRKİYE, AB'YE ÜYELİK HAZIRLIĞINDA MI?

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün yaptığı açıklamada Türkiye'nin, Avrupa Birliğine (AB) üye olması konusunda destek alması kaydıyla İsveç'e onay vereceğini söylemişti. İsveç tarafından gelen cevap ise net oldu. Kristersson, "Türkiye ile Avrupa Birliği arasında daha yakın ilişkileri destekliyoruz" ifadesini kullanmıştı. 

QHA

Anahtar Kelimeler:
HollandaNatoTR
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.