Beyaz Saray'dan Erdoğan-Biden görüşmesi açıklaması: "Savunma ve ekonomi alanındaki öncelikler ele alındı"

 Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılan NATO Liderler Zirvesi’nin en önemli buluşmalarından birisi Başkan Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme oldu. Başkan Biden, Türkiye’nin İsveç ile uzlaşarak NATO müttefiklerinin kararlılığını teyit ettiğini belirtti ve teşekkür etti. Erdoğan da, “Bu görüşmeyi ilk adım olarak görüyorum, şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, Vilnius’da LitExpo Fuar Salonu’nda yapılan zirve kapsamında bir saatten uzun bir süre görüştü.

Dünkü görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden'ın İsveç Başbakanı Kristersson ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün onaylanmak üzere parlamentoya gönderilmesi konusunda vardıkları anlaşma dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik ettiği belirtildi.

Görüşmede ayrıca ikili işbirliğinin güçlendirilmesine yönelik çabaların ele alındığı belirtildi. Beyaz Saray açıklamasında, "Liderleri stratejik mekanizma görüşmelerinin son turunu memnuniyetle karşılayarak, savunma ve ekonomik öncelikler konusunda görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca Ukrayna'ya yönelik daimi desteklerini ve Ege'de istikrarın korunmasının önemi de dahil olmak üzere ortak ilgi alanlarına giren bölgesel konuları da ele aldılar" denildi.

İki lider, görüşme öncesi gazetecilerin önünde kısa açıklama yaptı. Başkan Biden, bu zirvenin “tarihi bir zirve” olduğunu belirterek, İsveç’in NATO üyeliği konusunda varılan uzlaşma dolayısıyla, Erdoğan’a “gösterdiği liderlik” için teşekkür etti. Biden, “Bu adım NATO müttefiklerine kararlılığımızı teyit ediyor. Hoşgeldiniz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, görüşme öncesi, kendisine uzlaşma nedeniyle teşekkür eden Biden’ı teşekkür ederek yanıtladı. Erdoğan, “Görevime yeniden seçilmem dolayısıyla aradığınız ve ilettiğiniz tebrik mesajı sebebiyle şahsım ve milletim adına teşekkür ediyorum” dedi.

“Stratejik mekanizma” kapsamında sıranın artık devlet başkanları düzeyinde istişarelere geldiği hatırlatan Erdoğan, “Bugün NATO marjında bu görüşmeyi bunun ilk adımı olarak görüyorum. Bundan önceki buluşmalarımız adeta ısınma turu gibiydi ama şimdi yeni bir süreci başlatıyoruz. Benim için yeni süreç 5 yıllık bir süreç. Sizde de seçim hazırlıkları var. Size şimdiden başarılar diliyorum” dedi.

VOA Türkçe

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.