Erdoğan ve Putin, Akkuyu Nükleer Santrali Töreni'ne canlı bağlantı ile katıldı

Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni Mersin'de yapıldı. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin törene canlı bağlantı ile katıldı.

Erdoğan, "Ülkemiz 60 senelik gecikmenin ardından nükleer güç sahibi ülkeler ligine yükselmiştir" diye konuştu.

"Her biri 1200 megawatt güce sahip dört reaktörlü bir nükleer güç santrali inşa ediyoruz. Milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeliyle hayata geçirildi" ifadesini kullanan Erdoğan, santralin tüm ünitelerinin 2028'e kadar peyderpey devreye gireceğini ve yIlda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tesis için "Ülkemizin enerji arz güvenliğine yaptığı katkıyla enerji güvenliğimize hizmet ediyor" dedi.

Putin, Rusya'nın doğal gaz konusunda Türkiye'ye desteğinin süreceğini söyledi; Türkiye'de kurulacak gaz merkezi ile üçüncü ülkelere gaz satışı yapılacağını kaydetti.

Akkuyu'ya nükleer yakıt gelmesiyle tesisin resmen nükleer güç santrali statüsü kazandığını belirten Putin, "2023'te Türkiye sanayileşmiş ve gelişmiş ülkeler kulübüne giriyor" dedi.

"Dünyanın en büyük nükleer santralini kurmaktayız" diyen Putin, Rusya Atom Enerjisi Kurumu Rosatom'un bu santrali kurarken son teknolojiyi kullandığını, UAEU kurallarına da sıkı bir şekilde bağlı kaldığını, çevre dostu bir tesis olacağını ve karbondioksit salmayacağını söyledi.

Erdoğan ve Putin

CumhurbaşkanlığıCopyright: Cumhurbaşkanlığı

Nükleer sanayi ana bilim dalında 300 mühendisin Rusya'da eğitim gördüğünü ekledi.

Putin, tarım ihracatı ve uluslararası gıda güvenliği konusunda Türkiye'yle işbirliğinin artırılacağını belirtti.

Törende Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rosatom Genel Müdürü Aleksey Lihaçev ve Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi de konuşma yaptılar.

BBC News

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.