Rusya’dan Türkiye’ye Akkuyu Nükleer Santrali yatırımı için 15 milyar dolar gönderiyor

Rusya, Akkuyu Nükleer Santrali için üç haftada 15 milyar dolar para transfer edecek. Öte yandan santralin yatırım sahibi Rosatom'un, Türkiye'de santralin inşaatını üstlenen firma ile anlaşmasını usulsüz harcama, gecikme ve iş güvenliğindeki eksikler nedeniyle feshettiği öne sürüldü.

Bloomberg‘ten Fırat Kozok‘un haberine göre Rusya, Mersin‘de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) yatırımı için Türkiye‘ye üç hafta içinde 15 milyar dolar gönderecek. Habere göre, paranın 5 milyar dolarlık bölümü geçen hafta Türkiye’ye ulaştı.

Buna göre santralin büyük hissedarı Rus devlet enerji şirketi Rosatom, gelen paranın bir bölümünü süresi gelen ödemeleri için kullanacak, geri kalanını da iki yıl boyunca Türkiye’de tutacak.

Akkuyu NGS projesi, Rusya’nın en büyük kredi kuruluşu olan ve Ukrayna işgali sonrası ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından yaptırım uygulanan Sberbank PJSC’den ve yine yaptırım uygulanan Sovcombank‘tan finansman alınmıştı.

Kozok’un görüştüğü bir yetkili, bu para transferinin ‘Vladimir Putin’den Erdoğan’a, Ukrayna’dan tahıl ihracatının kilidini açmasını sağlayacak tahıl koridoru anlaşmasındaki rolüne yönelik bir ‘iyi niyet jesti olduğunu’ söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ise yorum yapmayı reddetti.

Putin ve Erdoğan, 5 Ağustos’ta Soçi‘de bir araya gelecek.

Müteahhit firmayla sözleşme feshedildi

Öte yandan  Rosatom ve Türkiye merkezli müteahhit firma Titan-2 IC İçtaş A.Ş arasındaki santralin inşaat projesine ilişkin sözleşmenin, Rosatom tarafından feshedilmek istendiği iddia edildi.

Oda Tv‘den Toygun Atilla‘nın haberine göre İçtaş A.Ş’nin sözleşmeye aykırı davrandığını ve iş güvenliğini sağlamadığını belirten Rosatom, firmaya 22 Temmuz’da 41 sayfalık bir fesih ihtarnamesi yolladı ve fesih, 26 Temmuz’da yürürlüğe girdi.

Rosatom bu metinde, proje için gereken ilerlemelerin vaktinde yapılmadığına, firmanın sorumluluğunu yerine getirmediğine; 4 numaralı güç ünitesi için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmadığına ve güç ünitesi inşasının birer yıl ertelendiğine dikkat çekti.

‘Para usulsüz harcandı’

Ayrıca metne göre sözleşme uyarınca yalnızca inşaat işlerinde kullanılması gereken avanslar, Akkuyu NGS inşaatı hariç bir yere gönderildi.

Rosatom, hem Titan-2’ye hem IC İçtaş’a 9’ar milyon dolar borç verdiğini ve bu paranın 3 milyon 320 bin dolarının usulsüz bir şekilde harcandığını kaydetti.

Feshin bir diğer gerekçesi de bütün uyarılara rağmen işçi güvenliğinin sağlanmaması ve inşaatta iş kazalarının yaşanması oldu.

Feshin en dikkat çekici kısımlarından biri ise, firmanın Rosatom’a 5 Ağustos’a kadar yapması gereken 600 milyon dolarlık koşulsuz geri ödeme.

Habere göre Titan-2 IC İçtaş A.Ş, Rosatom’a 1 numaralı güç ünitesi için 204 milyon dolar, 2 numaralı güç ünitesi için 132 milyon dolar, 3 numaralı güç ünitesi için 132 milyon dolar ve 4 numaralı güç ünitesi için 132 milyon dolar ödeyecek.

Yeşil Gazete

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.