Tuzu kesmek kalp hastalığı riskini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltıyor

İngiltere’de yürütülen yeni bir çalışma, yemeklerde tuzu azaltma veya tamamen bırakmanın kalp hastalığı ve felç riskini neredeyse beşte bir oranında azaltılabileceğini ortaya çıkardı.

Şarku’l Avsat’ın The Guardian gazetesinden aktardığı habere göre, araştırmada 2006 ile 2010 yılları arasında İngiltere genelinde 40 ila 70 yaşları arasındaki 500 binden fazla kişiyi kapsayan UK Biobank’tan alınan veriler kullanıldı.

Araştırmanın başlangıcında halihazırda atriyal fibrilasyon, koroner arter hastalığı, kalp yetmezliği veya felç geçirenler hariç tutuldu.

Katılımcılara yemeklerinde ne sıklıkla tuz kullandıkları soruldu ve ‘hiçbir zaman’, ‘nadiren’ ve ‘her zaman’ şeklindeki yanıtlarından birini seçmeleri istendi.

Araştırmacılar, tuzun katılımcıları nasıl etkilediğini görmek için 11 yıl boyunca onları izledi.

Araştırmacılar, yemeklerinde hiç tuz kullanmayanların, bir kalp rahatsızlığı olan atriyal fibrilasyona yakalanma olasılığının, her zaman tuz kullananlara kıyasla yüzde 18 daha az olduğunu gördü.

Yemeklerine nadiren veya ara sıra tuz ekleyen kişilerde ise atriyal fibrilasyon gelişme olasılığı diğerlerine kıyasla yüzde 15 daha azdı.

Atriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle anormal derecede hızlı bir kalp atış hızına neden olur. Bu da baş dönmesine, nefes darlığına ve yorgunluğa neden olabilir.

Atriyal fibrilasyon yaşayan kişilerin felç geçirme olasılığı beş kat daha fazladır.

Araştırmanın baş yazarı olan, Güney Kore’deki Kyungpook Ulusal Üniversite Hastanesi’nden Dr. Yoon Jung Park çalışmaya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı;

“Çalışmamız yemeklere daha az tuz eklemenin, daha düşük atriyal fibrilasyon riski ile ilişkili olduğunu gösteriyor.”

İngiliz Kalp Vakfı’ndan Prof James Leiper ise şunları söyledi;

Fazla tuz tüketmenin sağlık sorunlarına yol açabileceği iyi biliniyor. Bu araştırma, İngiltere hükümetinin günde 6 gramdan (yaklaşık bir çay kaşığı kadar) fazla tuz tüketmeme tavsiyesine uymanın hepimize fayda sağlayabileceğini hatırlatan faydalı bir çalışmadır.

Geçen yıl yayınlanan bir araştırmada, tuz oranı yüksek bir şekilde beslenmenin stres hormonu düzeylerinde yüzde 75 oranında artışa neden olduğuna dikkat çekildi.

Uzmanlar, tuzun demans (bunama) riskini de artırdığını vurguluyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.