Depremzedeler İçin Psikolojik Destek Çağrısı

Türkiye’nin güneydoğusundaki 10 ili etkileyen depremde bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları sürerken diğer yandan da yaralar sarılmaya çalışıyor. Psikologlar depremzedelere acilen psikolojik destek verilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

Dokuzuncu gününe giren depremin geride on binlerce ölü, yaralı, yüzbinlerce evsiz bıraktı. Deprem, geride kalanların psikolojisi üzerinde de etki bıraktı. Diyarbakır’da görev yapan Psikolog Duygu Berekatoğlu, depremzedelere psikolojik destek sağlanması gerektiğine dikkat çekti.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Berekatoğlu, depremzedelerin yaşayabileceği sorunları şöyle özetledi:

“Özellikle kurtarma çalışmalarında görev yapanlar, enkaz çalışmalarında çalışan işçiler, yakınlarını yitirmiş olan kişiler onlara destek veren gönüllüler, çocuklar, evleri yıkılan bireylere acil destek sağlanmalıdır. Şu an akut dönemdeyiz deprem sonrasında sersemleme, uyku problemleri, sorgulama, anlam arama, iştah kaybı, çaresiz hissetme, korku, kaygı, odaklanma sorunları yaşanabilir.”

"Çocukların yanında depremden söz edilmemeli"

Ruh sağlığı çalışanlarının en önemli görevinin sorunların uzamasını engellemek olduğuna dikkat çeken Berekatoğlu, depremden sonra yaşanan korku ve kaygının, özellikle çocuklar için zorlayıcı olduğunun altını çizdi.

Çocukların yanında depremden söz edilememesi gerektiği uyarısı yapan Bereketoğlu, ”Bazı çocuklar, daha küçük yaşlarda normal olan parmak emme, altını ıslatma gibi davranışlara geri dönebilirler. Kabuslar görebilir, yalnız yatmaktan korkabilirler bu aşamada güven duygusu önemlidir. Çocukların yanında olmak konuşmak fiziksel temasta bulunmak, yanında deprem görüntüleri izlememek deprem ile ilgili konuşmamak önemlidir” diye konuştu.

Gönüllü psikologlar sahaya iniyor

Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve gönüllü psikologların oluşturduğu Mezopotamya Psikologlar İnisiyatifi (MPİ), depremzedelere psikolojik destek vermek amacıyla sahaya iniyor.

MPİ’nin psikologlara yaptığı destek çağrısı Türkiye'den ve dünyadan olumlu karşılık buldu. MPİ üyesi Heval Zelal Avcı, Türkçe, Zazaca, Kürtçe ve Arapça bilen psikologlara çağrıda bulunduklarını söyledi.

Depremzedelere psikolojik ilk yardım sunmayı planladıklarını vurgulayan Avcı, “Birçok kişi farklı şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Aslında her psikoloğun bulunduğu yer bir saha alanı artık. Herkes bulunduğu yerden de bu çalışmaya katılabilir"dedi.

Psikologların sahada çalışmaya başladığını ifade eden Avcı, şunları söyledi:

“Psikolojik ilk yardım oradaki danışanın ihtiyacına göre değişiyor. Bize gelecek taleplere göre değişiyor, ne kadar yoğunlukta talep gelecek bilmiyoruz. Ama psikolojik destek vereceğiz. Depremzedenin durumuna göre belki daha sonra terapi sürecine dönüşebilir”

Afet psikososyal destek grubu

Bu arada AFAD, bölgede dört sosyal hizmet merkezi kurduğunu açıkladı. AFAD’tan yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

“4 Mobil Sosyal Hizmet Merkezi, Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye ve Malatya illerine görevlendirilmiştir. Bölgeye 2 bin 552 personel ve 384 araç sevk edilmiştir. Deprem bölgesinde 166 bin 703, deprem bölgesi dışında 26 bin 791 olmak üzere toplam 193 bin 494 kişiye psikososyal destek verilmiştir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.