Birkaç küçük önlemle kalp sağlığını koruyabilirsiniz

Hem dünyada hem de ülkemizde kalp ve damar hastalıkları kaynaklı ölümler, tüm ölüm nedenleri arasında hâlâ ilk sırada yer alıyor ve ne yazık ki her 3 kişiden biri kardiyovasküler hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Oysaki bazı küçük önlemler alınarak bu tablonun önüne geçilebilmesi oldukça mümkün…

45 yaşından önce sigara içiminin terk edilmesinin bile erken ölümlerin yüzde 90 azaltılmasına olanak sağladığının altını çizen Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdem Diker, kardiyolog ile neden dost olunması gerektiğini de anlatarak Dünya Kalp Gününe özel önemli bilgiler aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin %32’si kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleşiyor. Ülkemizdeki verilere bakıldığında ise tüm ölümlerin %36’sının kalp ve damar hastalıkları nedeniyle gerçekleştiği görülüyor.

Alınacak önlemlerin yardımıyla kalp ve damar hastalıklarına bağlı erken ölümlerin %80 azaltılabileceğini belirten Prof. Dr. Erdem Diker, daha sağlıklı bir kalbe sahip olabilmenin yollarını anlattı.

  • Sigara tiryakiliğini bırakmak: 45 yaşından önce sigarayı bırakmak sigara içmeye devam edenlere göre erken ölümleri %90 azaltıyor. 65 yaşından sonra sigarayı bırakmanın bile ölümleri %20 azalttığı biliniyor.
  • Düzenli egzersiz yapmak: Günde 6000-9000 arası adım atmak, 2000 adım ve altında atanlara göre kalp ve damar hastalıklarına bağlı problemleri %50 azaltıyor.
  • Kilo vermek: Kilolu kişilerin vücut ağırlığının %5-10’unu azaltacak kadar bile kilo vermesi kalp ve damar hastalıklarına bağlı problemleri %20-30 oranında azaltıyor.
  • Sağlıklı beslenmek: Akdeniz diyeti, DASH ya da yeni moda MIND diyeti... Adı ne olursa olsun, sebze, işlenmemiş tahıl, zeytinyağı ağırlıklı beslenme kalbimize iyi geliyor.

“KARDİYOLOJİ UZMANINIZ İLE DOST OLUN”

Dünya Kalp Gününde, kalp hastalıkları hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. Erdem Diker, “Kalp hastalıklarını ele aldığımızda kan basıncı, kan şekeri ve kolesterol meselesi gündeme geliyor. Kan basıncımızın büyük 140 ve küçük 90 mm Hg’nin altında olması, uzun süreli şeker düzeyini gösteren HbA1c’nin tercihen %6’nın altında olması uzun soluklu ve sağlıklı bir kalp vadediyor. Kolesterol konusunda ise ne kadar düşük kolesterol o kadar iyi kalp damar sağlığı anlamına geliyor. Gerektiğinde doktorun önerdiği kolesterol düşürücü ilaçları düzenli kullanmaktan kaçınmamak gerekiyor. Kan tetkiklerinin yaptırılması, EKG, EKO, EFOR testi, gerekirse kalp damarlarının görüntülenmesi, şah damarlarının ve aort damarının ultrasonografi ile kontrolü kalp ve damar hastalıklarının erken teşhisini sağlıyor. Kısaca uzun bir yaşam, sağlıklı bir kalp için kardiyoloji uzmanı ile iyi geçinmek gerekiyor. Risk faktörlerinin yönetimi, hastalığı erken tanısı, erkenden önlem alınması ve tedavisinin gerçekleştirilmesi için kalp doktoru ile dost kalınmasını tavsiye ediyorum” dedi.

bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.