Türkiye'nin 60 yıllık yerli akaryakıt şirketi Ruslara satıldı!

Türkiye’nin 60 yıllık yerli iştiraki Aytemiz Akaryakıt şirketinin, Rusya'nın petrol ve doğalgaz şirketi PSCJ Tatneft'e satıldığı duyuruldu. Tatneft'in ise Kremlin güdümündeki Tataristan Cumhuriyeti'nin sahibi olduğu bir anonim şirkete ait olduğu öğrenildi.

Doğan Şirketler Grubu Holding Anonim Şirketi, 4 Nisan 2023 tarihinde Türkiye'nin önde gelen yerli petrol şirketi Aytemiz Akaryakıt'ın satışını Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) bildirdi. Aytemiz Akaryakıt’ın, Rusya'nın ünlü petrol ve doğal gaz şirketi PSCJ Tatneft'e satıldığı öğrenildi.

Aytemiz Akaryakıt hisselerinin yüzde 50’sine sahip olan Doğan Holding, KAP’a yaptığı açıklamada satış bedelini 320 milyon dolar olarak bildirdi. Doğan Holding'in bu satıştan 160 milyon dolar alacağı öğrenildi. Aytemiz Akaryakıt'ın yüzde 50’si, 30 Ocak 2015 tarihinde 152 milyon TL bedel ile satın almıştı. 30 Ocak 2015’te dolar kurunun 2.4 lira olduğu biliniyordu.

KREMLİN GÜDÜMÜNDEKİ TATARİSTAN YÖNETİMİNİN ŞİRKETİ SATIN ALDI!

Rus şirketi Tatneft, 1950 yılında Tataristan'da kurulmuş ve Rusya’nın 6. büyük petrol şirketi olarak tanınıyor. Yüzde 34’ü Tataristan Cumhuriyeti’nin sahip olduğu Svyazinvestneftekhim şirketine ait olan Tatneft, 77 sahada petrol çıkartıyor. Kremlin güdümündeki Tataristan'ın, 2021 yılında Türkiye'de akaryakıt sektörüne girdiği biliniyordu. Tatneft, Rusya'da üretilen tüm petrolün yaklaşık yüzde 8'ini ve Tataristan topraklarında üretilen petrolün ise yüzde 80'inden fazlasını oluşturuyor.

AYTEMİZ AKARYAKIT'IN TÜRKİYE'DE 570'TEN FAZLA SATIŞ NOKTASI BULUNUYORDU

Satış bedeline ilişkin yapılan açıklamada, şirketin kamuya açıklanmış son finansal tabloları olan 31 Aralık tarihli finansal tablolarına göre toplamına oranının yüzde 7.27 olduğu belirtildi. Söz konusu karar tarihi arefesinde, son altı aylık hesaplanan şirket değerine oranının yüzde 13.93 olduğu kaydedildi.

Türkiye’de yıllardır faaliyet gösteren Aytemiz Akaryakıt, 1963'ten bu yana 60 yıldır faaliyet gösteriyordu ve 77 ilde toplamda 570’ten fazla satış noktası bulunuyordu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.