Yüzyılın fırtınası ABD’de petrol ve gaz fiyatlarını yükseltti

Yüzyılın fırtınası ABD’de ekonomik kaosa neden olurken, petrol ve gaz fiyatları da yükseldi.

ABD’de yüzyılın fırtınası birçok eyalette elektrik kesintisi can ve maddi kayıplara yol açarken, petrol fiyatları bugün ABD'deki enerji üretimindeki düşüşün desteğiyle üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Brent ham petrolü yüzde 0.3 artışla varil başına 84.14 dolara yükselirken, Batı Teksas (WTI) tipi ham petrol varil başına 79.63 dolara çıktı.  Günün erkan saatlerinde açıklanan rakamlar Aralık ayından bu yana Brent ve WTI tipi petrolün en yüksek seviyelerine ulaştı.

Birleşik Krallık ve ABD piyasaları dün Noel tatili sebebiyle kapalıydı.

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre Fujitomi Securities Co Ltd kıdemli analisti Kazuhiko Saito konuyla ilgili yaptığı açıklamada, petrolün desteğini ABD'deki kış fırtınaları nedeniyle arz kesintisi korkusundan aldığını ifade ederek, bu hafta havanın düzelmesinin belendiğini ve bu yukarı yönlü dalganın uzun sürmeyeceği anlamına geldiğini bildirdi.

Cuma günü itibariyle, ABD Körfez Kıyısındaki rafinerilerde yaklaşık 1,5 milyon varillik günlük üretim kapasitesi kapatılırken, Kuzey Dakota'dan Teksas'a petrol ve gaz üretimi donarak üretimi azalttı.

Gaz kaynağı

ABD’deki doğal gaz arzı, yüzyılın fırtınası nedeniyle gaz sahaları ve boru hatlarının donmasının ardından tıkanmaya devam etti.

BloombergNEF (BNEF) tahminlerine göre, ABD'de düne kadar ısınma ve elektrik üretiminde kullanılan doğal gaz üretimi, birçok istasyonun donması nedeniyle yılın bu zamanında normal seviyelerinden yaklaşık yüzde 10 düşerek 90 milyar fit küp oldu.

Aynı zamanda, dün ABD’de önemli bir doğal gaz üreten bölge olan Midland’da sıcaklıklar 15 dereceye yükseldi. Meteorologların tahminlerine göre kuzeydoğuda sıcaklıklar bugüne dek kadar sıfırın altında seyretti.

ABD’de doğal gaz fiyatları bugünkü işlem sırasında yüzde 2 artarak BTU başına 5,3 dolar oldu. Artan ısınma talepleri neticesinde fiyatların artmaya devam etmesi bekleniyor.

Yüzyılın kar fırtınası ve doğayla savaş

Acil durum ekipleri, özellikle batı New York'un karla kaplı bölgelerinde milyonlarca ABD’linin Noel'i kutlamasını engelleyen kar fırtınasının kayıplarını incelemeye başladı. Yetkililer, yüzyılın fırtınasını “Doğa Ana ile Savaş” olarak tanımlıyor.

ABD’nin kuzeydoğusundaki bazı bölümlerini birkaç gündür kasıp kavuran kar, rüzgar ve donmayla birleşerek şiddetli hava olaylarını beraberinde getiriyor. Hava koşulları elektrik kesintisine ve binlerce uçuşun iptaline sebep olurken, 49 kişi de hayatını kaybetti.

Flightaware.com'a göre, şiddetli kötü hava koşulları son günlerde 17 binden fazla uçuşun iptal edilmesine yol açtı. Bunların 3 bin 800'ü dün oldu.

Ulusal Muhafız personeli ve diğer ekipler, kar altında kalan araçlardan yüzlerce kişiyi kurtardı, ancak yetkililer daha fazla insanın hala mahsur kaldığını söyledi.

New York Valisi Kathy Hochul, önceki gün şehri gezerken gördükleri karşısında şok olduğunu ifade etti. New York’u savaş bölgesi olarak tanımlarken, yolların her iki tarafındaki arabaların görüntüsünün şok edici olduğunu işaret ederek, iki metreyi aşan kar sebebiyle sakinlerin elektrik kesintisinden mustarip olduğunu kaydetti.

Olayı “doğa ana ile savaş” olarak tanımlayan Hochul gazetecilere yaptığı açıklamada, “Kesinlikle yüzyılın fırtınası. Bitmek üzere olduğunu söylemek için henüz çok erken” dedi.

Şarku'l Awsat Ortadoğu Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.