Guardian, Kapalıçarşı'nın nabzını tuttu: "Satış yapamadan dükkanı kapattığımız günler oluyor"

"Her şey göz açıp kapayıncaya kadar değişebilir"

İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçimleri kazanmasının ardından ekonomide beklenen gelişmeleri değerlendirdi.

Deniz Barış Narlı ve Ruth Michaelson'ın kaleme aldığı haberde, tüm Türkiye'nin 22 Haziran'da yapılacak Para Politikası Kurulu toplantısından önce hükümetin ekonomi politikasında nasıl bir değişikliğe gideceğini merakla beklediği belirtildi.

Guardian, İstanbul'un Fatih ilçesindeki Kapalıçarşı'nın da nabzını tuttu. Gazete, burada altın satıcılığı yapan ve kendisini Erdal olarak tanıtan yurttaşın, "Bir likidite sorunu var. İnsanlar satmaya çalışıyor ama satamıyor, bu yüzden ortam gerginleşiyor" sözlerini aktardı.

Analizde, yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le Merkez Bankası (MB) Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "Erdoğan'ı enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırması gerektiğine ikna etmeye çalışacağı" savunuldu.

Erkan'ın ekonomide kötü gidişatın hızlandığı 2018'den bu yana atanan 5. MB başkanı olduğuna işaret edilirken, Erdoğan'ın bu pozisyon üzerindeki kontrolünün arttığı değerlendirmesi yapıldı. 

Guardian, Kapalıçarşı'da döviz alım satımı yapan esnaflardan Cafer Deniz'in "Şimşek'in faiz oranlarını artırması gerektiğine inanıyorum fakat bu yeterli olmayabilir. En az yüzde 5'lik artışa ihtiyacımız var" sözlerini aktardı.  

Ayrıca esnafın, Şimşek'in Erdoğan'dan tepki görmemek için faizi kademeli olarak artırabileceği yorumu paylaşıldı. 

Haberde, ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan'ın, MB'nin bu ay politika faizini yüzde 25'e çıkarmasını beklediği de hatırlatıldı. 

Erdoğan, Şimşek'e atmak istediği adımlar için destek verdiklerini belirtirken, faiz politikalarında ciddi değişikliğe gitmeyi düşünmediğini söylemişti.

Guardian, konuştuğu Kapalıçarşı esnaflarından Hacı Coçak'ın "Şu anda her şey göz açıp kapayıncaya kadar değişebilir. Ekonomiyi onarmak zaman alacaktır" sözlerine de yer verdi.

Haberde, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'ün geçen ay seçimlerden önce yayımladığı çalışma da hatırlatıldı. Bloomberg, Aralık 2021-Nisan 2023'de MB'nin TL'yi korumak için 177 milyar dolar satarak piyasaya müdahale ettiğini yazmıştı. 

Gazete, Kapalıçarşı esnaflarından Hasan Karabulut'un şu sözleriyle haberini noktaladı: 

Seçimden sonraki bu dönemde tarihimizin en kötü sezonunu yaşadığımızı söyleyebilirim. Bütün günü hiç satış yapmadan geçirdiğimiz oluyor. Normalde dolar yükseldiğinde turistlerin buraya gelip bir şeyler satın almak istemesi gerekir. Fakat şu anda böyle bir durum yok. Ben 25 yıldır bu işin içindeyim, daha önce hiç böyle bir şey görmedim. Üç gün önce hiç satış yapamadan dükkanımı erkenden kapatıp eve gittim.

Independent Türkçe, Guardian, Bloomberg, Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.