Türkmenler, Irak hükümetinde saf dışı bırakıldı

Irak Meclisinde 13 Ekim 2022’de düzenlenen oturumda Cumhurbaşkanı seçilen Kürt siyasetçi Abdullatif Reşid, hükumeti kurma görevini Şiilerin başbakan adayı Muhammed Şiya es-Sudani’ye verdi. O tarihten bugüne kadar olan hükumet kurma süreci devam ederken Irak Türkmenleri saf dışı bırakıldı.

Irak’ta yaşayan Türkmenler yeni kurulacak hükümette Türkmenlere bakanlık verilmediğini belirterek, bu kararın gözden geçirilmesini istedi. Irak’ın Başkenti Bağdat’taki Irak Türkmen Cephesi (ITC) binasında bir araya gelen Türkmen liderler, bir basın toplantısı düzenledi.

ERŞAT SALİHİ: TÜRKMENLERİN EN DOĞAL HAKKIDIR

ITC Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, hükumeti kurmakla görevlendirilen Muhammed Şiya es-Sudani’ye çağrıda bulundu. Salihi Türkmenlerin Irak hükumeti ve devletinde temsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Salihi “Cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve Başbakan yardımcılığı Türkmenlerin en doğal hakkıdır. Bunlar bize verilmezse, durumu Birleşmiş Milletlere taşıyacağız. Türkmenler, Irak’ın üçüncü ana oluşumudur” ifadelerini kullandı.

ITC Başkanı Hasan Turan, “Terörle mücadelede yer alan ve Irak’ın birliği için mücadele eden Türkmenlere yeni kabinede bakanlık verilmemesini şaşkınlıkla izliyoruz.” dedi. Irak’ta hükumet kurma müzakerelerini yürüten siyasi taraflara çağrıda bulunan Turan, Türkmenlerin oluşacak kabinede göz ardı edildiğini belirterek bu kararın yeniden değerlendirilmesini istedi. Turan, Birleşmiş Milletler Irak Misyon Temsilciliğini de göreve çağırarak, Türkmenlerin yeni hükümette temsil edilmesi için siyasi taraflara baskı yapması gerektiğini ifade etti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.