Erşat Salihi: "Türkmeneli bayrağımızın, al bayrak yanında dalgalanması bize gurur verdi"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde 16 Ocak Türkmen Şehitler Günü münasebeti ile “Irak’ta Türkmenlerin Bugünü ve Geleceği” konulu panel düzenlendi.

Panele katılan Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi, “Biz Irak Türkleri yüz yıldır asimilasyon politikalarına maruz kalmaktaydık. Ancak asla millî varlığımızdan, kültürümüzden taviz vermedik. Türkmeneli bayrağımızın, al bayrak yanında dalgalanması bize gurur verdi. Türkmeneli’ndeki soydaşlarınız, bütün Türk yurtlarında her zaman hatırlanmalıdır” ifadelerine dikkat çekti.

Saddam rejimi tarafından şehit edilen Irak Türkmenlerinin liderlerinin aziz hatırası yaşatılmaya devam ediyor. Ankara’da Gazi Üniversitesi’nde 18 Ocak 2022 tarihinde, “16 Ocak Türkmen Şehitler Günü” dolayısıyla “Irak’ta Türkmenlerin Bugünü ve Geleceği” konulu panele düzenlendi. Erşat Salihi’nin Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre düzenlenen anma töreninde, “Bir Sevdadır Türkmeneli” adlı belgeselin gösterimi, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın ve ITC Milletvekili Erşat Salihi’nin protokol konuşmaları ile devam etti.

ERŞAT SALİHİ: MİLLİ VARLIĞIMIZDAN TAVİZ VERMEDİK

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Kerkük Milletvekili ve Irak Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Erşat Salihi, buradaki konuşmasında“Biz Irak Türkleri yüz yıldır asimilasyon politikalarına maruz kaldık. Bu katliamlar olurken kaderimize terk edildik. Ancak asla millî varlığımızdan, kültürümüzden taviz vermedik.“ dedi. Saddam rejimi tarafından çeşitli iftira ve bahanelerle idam ve asimilasyonlara maruz kaldıklarını belirten Salihi, Türk dünyasına seslenerek, “Bu dava kutsal bir davadır, bu davayı koruyalım. Bu dava sadece Kerkük’teki Türklerin davası değil, tüm Türk dünyasının davasıdır” dedi.

Programın ardından Twitter hesabından paylaşım yapan Salihi, Gazi Üniversitesi’nde düzenlenen Türkmeneli şehitlerini anma törenine katıldıklarını belirterek, “Türkmeneli bayrağımızın, al bayrak yanında dalgalanması bize gurur verdi. Türkmeneli’ndeki soydaşlarınız, bütün Türk yurtlarında her zaman hatırlanmalıdır…” dedi.

IRAK TÜRKLERİNİN MARUZ KALDIĞI ASİMİLASYON POLİTİKALARI ANLATILDI

Prof. Dr. Mahir Nakip ve Eski Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Mehmet Tütüncü’nün sunumunun yer aldığı panelde, Irak Türklerinin maruz kaldığı asimilasyon politikaları ve gelecek dönemde yapmaları gereken konulara değinildi.

“KERKÜK, TUZHURMATU, ALTUNKÖPRÜ VE TELAFER PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ”

Mehmet Tütüncü, “Türkmeneli davamızı en güçlü şekilde her yerde duyurmamız gerekmektedir. Asla ve asla hükumet kurma sürecinde; Kerkük’ün, Tuzhurmatu’nun, Altunköprü’nün ve Telafer’in pazarlık konusu yapılmasına müsamaha gösterilmemesi gerekmektedir” ifadelerinin altını çizdi.

Tören sonunda katılımcılara plaketler takdim edildi. Ardından, Gazi Üniversitesi Rektörlük Binası’na asılan al ve gök bayraklar altında toplu fotoğraf çekimi gerçekleşti.

16 OCAK 1980’DE NE OLDU?

Irak’ta 16 Ocak 1980 tarihinde Saddam rejimi tarafından dönemin Irak Türkmenlerini temsil eden ve tek resmi kurum olan Türkmen Kardeşlik Ocağı Başkanı Albay Abdullah Abdurrahman ile milli dava arkadaşları; Doç. Dr. Necdet Koçak, Dr. Rıza Demirci ve iş adamı Adil Şerif Bağdat’ta “Türkmen olmak suçundan” idam edildi.

2003 yılından bugüne kadar da binlerce şehit veren Musul, Telafer, Erbil, Kerkük, Tuzhurmatu, Bayat Köyleri, Amirli, Yengice, Diyale, Mendeli Türkmenlerinin aydınları ve önderleri bir araya gelerek, Telafer’den Mendeli ve Aziziye’ye kadar farklı zaman ve mekanlarda şehit düşen tüm Türkmen şehitlerinin anısına 16 Ocak’ı “Türkmen Şehitler Günü” ilan etti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.