Türkmen kenti Kerkük, Peşmerge güçlerine peşkeş çekiliyor!

Irak’ta hükumeti kurma görüşmelerinde Kerkük pazarlık konusu yapıldı. Türkmenlerin yok sayılacağı hükumetin, Peşmerge’nin Kerkük’e dönüşüne izin vermesi bekleniyor.

Irak’ta Mukteda es-Sadr’a bağlı milletvekillerinin istifasıyla başlayan hükumet krizinin çözülmesi için yürütülen görüşmelerde Barzani’nin partisi KDP’ye, Peşmerge’nin Kerkük’e geri dönmesinin vaad edildiği bildirildi. Türkmen gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz’ın aktardığına göre İran destekli partilerin yer aldığı, başını Fetih Koalisyonu’nun çektiği Koordinasyon Çerçevesi adlı ittifak, Barzani ile anlaşmaya vardı.

Hükumetin kurulması için Koordinasyon Çerçevesi ve KDP arasında yapılan anlaşmaya ilişkin yapılan duyuruya göre hükumet kurulur kurulmaz Irak merkezi hükumetine bağlı birlikler, Kerkük’ü boşaltarak Barzani Peşmergelerine teslim edecek. Hükumet binalarının tamamı, şehre yerleşecek olan Kürt partileri ve Peşmerge güçlerine tesis edilecek.

21. YÜZYILDA TÜRK SOYKIRIMI!

Irak anayasasına göre Peşmergelerin Kerkük’e girmesinin hukuki bir dayanağı yok fakat Koordinasyon Çerçevesi ittifakının hükumeti kurmak için Türk kenti Kerkük’ü KDP’ye peşkeş çekmesi, 21. Yüzyılda bir Türk soykırımını beraberinde getirebilir. Peşmerge’nin Kerkük’ten çıkarılmasında en büyük rolü üstlenen, Türkmenlerdi.

PEŞMERGE KENTTEYKEN TÜRKLER HEDEF ALINIYORDU

Peşmerge’nin Kerkük’te bulunduğu günlerde Türk mahallelerinde hemen her hafta bombalı saldırılar gerçekleşirken Barzani güçlerinin şehirden çıkarılmasından sonra saldırılar giderek kesildi ve bu yıl içinde hiçbir bombalı saldırı yaşanmadı. Fakat Peşmerge’nin şehre geri dönüşüyle Türkmen kenti Kerkük’ün Kürtleştirilmesi sürecinin başlatılması ve Irak Türklerine yönelik ırkçı saldırıların zirveye çıkması bekleniyor.

SİNCAR DA PEŞMERGE’YE BIRAKILACAK

İran destekli Koordinasyon Çerçevesi’nin iktidara gelmesi halinde IKBY’ye uygulanan petrol ve gaz haklarının kısıtlanması gibi tüm cezaların kaldırılacağı, Kerkük’ün yanı sıra Sincar’ın da Peşmerge’nin kontrolüne bırakılacağı belirtiliyor.

PLANIN EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ İRAN

Gazeteci Mustafa Kemal Yılmaz, bu anlaşmanın arkasında en büyük destekçi olarak İran’ın olduğunu belirtiyor. “Söylenenlere göre İran, Irak’ta hakimiyet sağlamak için Kürtlere her türlü tavizi vereceklerini belirtmiş. Kürt medyasında ise şimdiden intikam paylaşımları başladı” diyen Yılmaz, “Terör örgütünün tekrardan Kerkük’e girmesi binlerce Türk’ün ölüm emrini vermek demektedir. Başta bizler ve ailelerimiz şuan bile Kürdistancılarca hedef gösteriliyorken direkt saldırılara da maruz kalmamız çok yakın gibi” ifadelerini kullandı.

“TÜRKMENSİZ HÜKUMET KURULAMAZ”

Anlaşmanın ortaya çıkması üzerine açıklama yapan Irak Türkmen Cephesi lideri Hasan Turan, pek çok Türkmen siyasi oluşumun temsilcisiyle birlikte yaptığı açıklamada “Türkmensiz hükumet kurulamaz, Kerkük’ün geleceğine Türkmensiz karar verilemez” dedi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.