Gazze’nin ikinci büyük hastanesi hizmet dışı kaldı

WHO: Nasır Tıp Kompleksi’ndeki 20 hastanın acilen başka hastanelere nakledilmesi gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde bulunan Nasır Tıp Kompleksi’nde kötüleşen durumla ilgili ciddi endişelerini dile getirerek, hastalara ve tıbbi tesislere acil erişim ihtiyacını vurguladı.

Dr. Ghebreyesus bugün sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Gazze’deki Nasır Tıp Kompleksi, bir hafta süren kuşatmanın ardından devam eden baskının ardından artık işlevsel değil” diye yazdı.

WHO Genel Direktörü, “Hem dün, hem de önceki gün, WHO ekibinin, ortaklarıyla birlikte yakıt dağıtmak için hastane yerleşkesine ulaşmalarına rağmen, hastaların durumlarını ve kritik tıbbi ihtiyaçlarını değerlendirmek üzere hastaneye girmesine izin verilmedi” ifadelerini de kullandı.

Nasır Tıp Merkezi’nde hala 200’e yakın hasta olduğuna ve bunların en az 20’sinin acilen diğer hastanelere nakledilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Ghebreyesus, “Gecikmenin bedeli hastaların hayatlarıyla ödenecek. Hastalara ve hastaneye ulaşım kolaylaştırılmalı” diye ekledi.

Öte yandan, Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref El Kudra ise, Gazze Şeridi’ndeki en büyük ikinci hastanenin hizmet dışı olduğunu bildirdi.

Dr. Kudra, Nasır Tıp Kompleksi’nde hastalarla ilgilenen yalnızca dört sağlık personelinin bulunduğunu söyleyerek, açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Nasır Tıp Kompleksi’nin hizmet dışı kalması, Han Yunus ve Refah bölgesindeki yüz binlerce vatandaş ve yerinden edilmiş kişi için ölüm cezası anlamına geliyor. Bunun nedeni Nasır Tıp Kompleksi’nin Gazze’nin güneyindeki sağlık hizmetlerinin omurgası olarak görülmesidir.”

İsrail ordusu, dün Nasır Tıp Kompleksi’ne baskın düzenledi ve içindeki 100’den fazla Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail güçleri, bir hafta boyunca binayı kuşattıktan sonra içeri girdi.

Şarku'l Avsat / Gazze

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.