Gantz: Netanyahu'nun sorumsuzca eylemleri Filistinliler ve İsrailliler için cehennemin kapısını aralayabilir

İsrail’de yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Binyamin Netanyahu’nun, aşırı sağcı müttefiklerine verdiği taahhütlerin içeriğinin açığa çıkmasının ardından, dün (Salı) konuşan İsrail Savunma Bakanı Benny Gantz, Batı Şeria'daki güvenlik durumunun tamamen çökmesini ve bunun Gazze Şeridi'ne kadar uzanmasını beklediğini söyledi.

 Gantz, Dini Siyonizm Partisi lideri Bezalel Smotrich veya partisinin başka bir üyesinin Savunma Bakanlığı'nda ikinci bakan olacağı yeni bir hükümet kurulur kurulmaz orduya, "acil durum önlemleri alma ve Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nde gerilimi artıracak olaylara hazırlıklı olma" talimatı verdiğini belirtti.

Gantz, İbrani medyasına yaptığı açıklamada İsrail kamuoyunu koalisyon anlaşmalarının sonuçları konusunda uyararak şunları söyledi: “Netanyahu İsrail'in Batı Şeria'daki meselelerinin dizginlerini yerleşimci müttefiklerine, özellikle de sivil idare ve yerleşim inşaatlarının genişletilmesine devretti. Ordu liderliğini ve Netanyahu’nun bu adımını “ateşle oynamak” olarak değerlendiriyoruz. Sorumsuz davranışlar, İsrailliler ve Filistinliler için cehennemin kapılarını aralayabilir. Orduya, eninde sonunda Batı Şeria'da bunun gerilimi tırmandırmaya yol açacak ve Gazze'ye sıçrayabilecek muhtemel bir olaya karşı hazırlıklı olması için talimat verdim. Bu kesinlikle olabilecek bir şey. İsrailli aşırılık yanlıları tarafından yapılan açıklamalar, Filistinli aşırılık yanlıları tarafından şiddetle istismar edilmektedir. Sonuç malum.”

Netanyahu'nun, İsrail'in karşı karşıya olduğu güvenlik ve stratejik zorlukları göz ardı ederek bu tür adımlar atmasının sorumsuzca olduğunu söyleyen Gantz, “Askeri ve siyasi olarak gereksiz savaş cepheleri açar. Bu duruma, bence önümüzdeki bir veya iki yıl içinde tırmanacak olan İran sorununu da eklemeliyiz. Ordunun düzenli ve eksiksiz bir komuta birimine sahip olması yerine, zorlukların üstesinden gelmek için net bir öncelik sırası belirlemek gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Batı Şeria'daki sınır muhafız birliğinin sorumluluğunun ordudan alınarak, Itamar Ben Gvir tarafından devralınacak olan Ulusal Güvenlik Bakanlığı'na bırakılmasına atıfta bulunan Gantz, “Batı Şeria'da terörle mücadele edenleri ve hukuku koruyanları alıp tasfiye ediyorlar. Burada, Bakan Smotrich için bağımsız yetkilere, kendi yasal danışmanına ve kendi kuvvetlerine sahip olduğu bakanlık içinde bir bakanlık kuruyorlar.”

Smotrich'in Savunma Bakanlığı'ndaki varlığının durumu alevlendiren bir şey olduğunu ileri süren Gantz, “Oraya barbarca bir ayakla gireceğini düşünüyorum. Netanyahu, olayları kontrol edebileceğine inanıyor ama bence yanılıyor. Netanyahu Smotrich'e sorumsuzca ve tek yönlü, geri dönülmez bir şekilde teslim oldu, önemli konularda maruz kaldığı şantajlara yenik düştü. Netanyahu şüphesiz istediği yasaları çıkarabilmek ve yargılanmasını durduracak adli bir anlaşmaya varmak için gerekli önlemleri almak adına aşırı sağın taleplerini onaylıyor.  Netanyahu böylece ciddi yolsuzluk suçlamalarına rağmen hapse girmeyecek.” açıklamalarında bulundu.

Gantz'a şu soru soruldu: "Neden ülkeyi bu belalardan kurtarmıyorsunuz ve sorumlu liderleri Netanyahu hükümetine getirmiyorsunuz?" Gantz, “Çünkü bu aşırılık yanlısı bir hükümet ve ben onun bir parçası olmaya hazır değilim. Ayrıca Netanyahu bunu istemeyecek, çünkü onun gerçekleştirmek istediği yasal değişikliklere engel olacağım. Netanyahu, herhangi bir müttefiki şimdi kullanabilir ve birkaç ay sonra kişisel işlerini düzenlediğinde onları hükümetten tasfiye edebilir.” cevabını verdi.

Bu bağlamda, İsrail Ordusu Eski Genelkurmay Başkanı Dan Halutz, İsrail'de bugünlerde yaşananların utanç verici ve tehlikeli olduğunu belirtti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre bir radyo röportajında İsraillilerin, Filistinlilerin ve belki de tüm Ortadoğu halklarının siyasi arenadaki sorumsuz davranışlardan zarar göreceklerini söyleyen Halutz, “Çünkü yolsuzluğun yasal cezasından kaçmaktan başka hiçbir şeyi umursamayan bir başbakanımız var.” ifadelerini kullandı.

Tel Aviv / Şarku’l Avsat Haber Ajansı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.