Erşat Salihi: Nerede bir Türk varsa orası bizim toprağımızdır

Irak Türkmen Cephesi Kerkük Milletvekili, Türkmen lider Erşat Salihi, Türkmeneli'ndeki mevcut durum, Irak'taki siyasi gelişmeler ve Türk dünyasındaki sorunlar başta olma üzere birçok konu hakkında Kırım Haber Ajansına (QHA) özel açıklama yaptı.

TÜRKMENELİ BÖLGESİNDEKİ MEVCUT DURUM

Türkmen lider Erşat Salihi, QHA'nın "Türksüzleştirme politikasına bağlı olarak Irak QHATürkmenlerinin bölgedeki demografik yapısı ile Kerkük'ün şu anki ve sosyal ve politik alandaki durumu nedir?" sorusuna, Türksüzleştirme politikasının üzerinde durulması gereken çok önemli bir konu olduğu şeklinde yanıt verdi.

Irak'ın güneyinde Şii Arapların, batısında Sünni Arapların, kuzeyinde Kürtlerin ve ortasında Türkmenlerin bulunduğunu vurgulayan Salihi, "Türkmenlerin varlığı 1920'lerden bu yana asimilasyon politikasıyla sonlandırılmaya çalışılıyor" dedi. Türkmenlere yönelik yaşanan katliamlara değinen Salihi, her şeye rağmen Türkmenlerin kültürünü, dilini ve dinini koruduğunun altını çizdi.

SALİHİ'DEN KERKÜK YEREL SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE IRAK TÜRKMENLERİNE ÇAĞRI

2023'ün son ayında Kerkük'te vilayet seçimi yapılacağını işaret eden Salihi, Türkmenlere çağrı yaptı. Salihi, "Bu yılın sonunda gerçekleşen seçimlerde Türkmennlerin yer almalarını isteriz ve seçimlerin iyi sonuçlar getirmesi için herkesin seferber olması gerekmektedir" ifadesini kullandı. QHA'nın "Seçim sonuçlarını nasıl öngörüyorsunuz?" sorusuna ise Salihi, "Türkmenlerin sayıları az çıkabilir ancak koalisyon hükumetinin kurulacağı açıktır. Türkmenler, yerel seçimlerin sonucunda bölgede nasıl görev alacaksa o konuda strateji uygulamalıdır. Bu yüzden, Türkmenler için önemli bir meseledir" vurgusunu yaptı.

 

"NEREDE BİR TÜRK VARSA ORASI BİZİM TOPRAĞIMIZDIR"

Salihi, Irak Türkmenlerinin dilini ve kültürünü koruyabildiğini belirterek, "Dış Türklere açılmamız lazım. Bugün bir Kırım Türkü, Balkanlardaki bir Türk veya Uygur Türkü, Irak Türkmenini bilmelidir. Aynı şekilde bir Irak Türkmeni de diğer Türkleri tanımalıdır" ifadesini kullandı. Salihi bu noktada, Türkmenlerin Türk dünyasının ayrılmaz bir parçası olduğununun altını çizerek, "Nerede bir Türk varsa orası bizim toprağımızdır" yorumunu yaptı. 

SALİHİ, ARAPLARIN TÜRKMENELİ BÖLGESİNDEN TAHSİS ETTİĞİ ARAZİLER HAKKINDA AÇIKLAMA YAPTI

Irak'ta Araplara arazi tahsis edilmesi konusunu değerlendiren Salihi şöyle konuştu:

"Saddam öncesinde maalesef araziler, Türkmenlerin elinden alınıp Araplara verildi. Ama 2003'ten sonra hem Araplar hem de Kürtler bunun üzerinde daha çok durdu. Türkmenlerin arazilerinin üzerine el konulması için adım atıldı. Bu işin hukuki boyutlarda çözülmesi için çok kez müracaatta bulunduk. Maalesef, bir sonuç çıkmadı. Hatalı bir politika uygulanmamalıdır. Türkmenler tarafından farklı bir tepkiyle karşılaşılabilir. Buradan Araplara da söylüyoruz, 'Ekip biçtiğiniz o yerleri terk edip sahiplerine bırakın. Buranın sahibi Türkmenlerdir' diyoruz."

Erşat Salihi ayrıca Barzani'nin "Kerkük, Kürdistan'ın kalbidir" ifadeleri ile ilgili, "Bu hayal onlara zarar verdi ve daha çok zarar verecek. Kuzey Irak yönetimine diyeceğim şey, 'Sen evini içeriden koru, dışarıdakilere karışma'. Bir eyaletten üçe bölünen Kuzey Irak'ın Kerkük'ten vazgeçmesi lazım. Yoksa bölgeleri de elinden gidecektir" dedi.

"KERKÜK'E UZATILAN PARMAKLARI KESTİK"

QHA'nın "Geçen aylarda Türkçe'yi yasaklama kararı ve gelen tepkiler üzerine bunun kaldırılması hakkında neler söylemek istersiniz?" sorusuna Salihi, "Dediler ki parmaklarımızı Irak'ın, Kerkük'ün içine sokarız. Ama o parmaklar kesildi. Artık Kerkük'ten uzak durmak mecburiyetindeler" şeklinde yanıt verdi

SALİHİ, KIRIM VE DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ZULME DİKKAT ÇEKTİ

Türkmeneli bölgesinin Türk dünyasının kopmaz bir parçası olduğuna dikkat çeken Salihi, röportajın sonunda Kırım ve Doğu Türkistan'a da değindi. Kırım ve Kerkük'ün Türk dünyası devletlerinin güvenliği olduğuna vurgu yaparak, "Kırım'daki Türklerimizin varlığını devam ettirmek için herkesin oraya seferber olması lazım" dedi. Salihi ayrıca, Kırım Tatarlarının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile sık sık görüştüğünü vurguladı ve attığı adımlar için onu tebrik etti.

Salihi son olarak Çin işgali altındaki Doğu Türkistan için, "Oradaki işkenceler ve sıkıntılar kulağımıza geliyor. Avrupa Birliği ve uluslararası kuruluşlar, Çin hükumetinin Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerine ses çıkarmalıdır" çağrısı yaptı. 

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.