Milli Savunma Bakanlığı Sarıkamış şehitlerini andı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Sarıkamış Harekatı'nın 108'inci yılı dolayısıyla yayınladığı video ile şehitleri andı.

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Sarıkamış şehitleri anısına video yayınladı. Milli Savunma Bakanlığının (MSB) Sarıkamış şehitlerini andığı video paylaşımında şu ifadeler yer aldı:

"Onlar ki vatan uğruna “ben de varım” diyenlerdir.
Onlar ki keskin soğuğa karşı mücadeleden geri durmayanlardır.
Onlar ki kahramanlıklarıyla her zaman gurur duyduğumuz şanlı ecdadımızdır!
#Sarıkamış şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz."


SARIKAMIŞ HAREKATI

1914’te Allah-u Ekber Dağlarında kar altında yatan şehitlerin Sarıkamış Harekatının 108’inci yıl dönümü. Anadolu’nun doğusunda Birinci Dünya Savaşı ile Türk milli sınırlarında bir kere daha baş gösteren Rus tecavüzüne karşılık Sarıkamış Harekatı, 22 Aralık 1914’te başlamış ve 7 Ocak 1915’e kadar sürmüştü.

22 Aralık 1914’te Osmanlı İmparatorluğu'nun Kafkas cephesinde Rus İmparatorluğu'na karşı başlattığı destansı Sarıkamış Harekatı'nın 108. yıl dönümü. Enver Paşa’nın emriyle başlatılan harekatta Kars, Sarıkamış, Ardahan gibi işgal altındaki doğu illerini geri almak amaçlanmıştı. Askerler harekatın ilk iki gününde Rus birliklerine karşı zor şartlar altında olmalarına rağmen kahramanca mücadele etmişti.

RUS BİRLİKLERİ İMHA EDİLECEKTİ

Osmanlı Devleti’nin, doğuyu korumakla görevli 3. Ordusu, 7-17 Kasım 2014 tarihleri arasında Köprüköy ve Azap muharebelerinde yaptığı cephe saldırılarıyla Rusları geri püskürterek belirli bir başarı kazandı. Kafkas Cephesi’ndeki bu kısmi başarı, İstanbul’da olumlu karşılansa da yeterli görülmedi. Rusları kesin yenilgiye uğratacak planlar üzerine çalışılmaya başlandı. Başkomutan Vekili Enver Paşa, geniş bir kuşatma harekâtı ile Rus birliklerini imhaya karar verdi.


İlk iki günü başarıyla geçen taarruz sonrasında olumsuz hava koşulları nedeniyle harekatın seyri değişti. Kış, 3-4 Ocak 1915 gecesi daha da şiddetlendi. Fırtına ile yağan kar, yolları tıkayıp, çadırları yıktı. Arkasından da dondurucu soğuklar bastırınca Türk askerlerinin bir kısmı donma ve dizanteri, tifo gibi hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti. 

Türk ordusu, bu harekatta yaklaşık olarak 27 bin şehit, 7 bin esir verdi; Rus ordusu da yaklaşık 30 bin ölü verdi. İki haftalık bir sürede bu oranda bir kaybın yaşanması, muharebenin şiddetinin bir göstergesi olarak tarihe geçti.

QHA olarak Sarıkamış şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

BURSA ARENA E'GAZETE olarak Sarıkamış şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.