KKTC'de Erenköy Direnişi şehitleri, resmi törenle anıldı

Rumların 59 yıl önce Erenköy'e başlattıkları abluka sırasında şehit olanlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) düzenlenen resmi törenle anıldı.

Rumların 59 yıl önce Erenköy'e havadan ve denizden başlattıkları abluka sırasında şehit olanlar KKTC'de düzenlenen resmi törenle anıldı. Erenköy'de düzenlenen anma törenine KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, KKTC Başbakan Ünal Üstel, KKTC Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Zerrin Kandemir, milletvekilleri, askeri ve sivil yetkililer ile şehit yakınları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

kktcde-59-yil-once-erenkoy-direnisinde-sehit-olanlar-torenle-anildi

"ERENKÖY’DE KIBRIS TÜRKLERİ BİR DESTAN YAZDI"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı konuşmada, Erenköy Direnişi'nin 59. yılında şehitlerin manevi huzurunda bulunduklarını belirtti. Erenköy Direnişi'nin Kıbrıs Türk halkı için küçük bir Çanakkale Zaferi olduğunu vurguladı. Erenköy'de çoğunluğu yüksek öğrenimde bulunan Kıbrıs Türkü öğrencilerin kendilerinden sayıca üstün Rum güçlerine karşı direniş gösterdiklerini hatırlatan Tatar, "Erenköy’de Kıbrıs Türkleri bir destan yazdı. Bu destanla, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs’taki Türk varlığının ilelebet devam edeceğini bütün dünyaya haykırdı" ifadelerini kullandı.

"ERENKÖY MÜCADELESİNİ TAÇLANDIRDILAR"

Konuşmasında Erenköy Direnişi'ne destek için yapılan hava harekatında Rumlara esir düştükten sonra şehit edilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel'i de rahmetle anan Tatar, "Buraya komutan olarak görevlendirilen Rıza Vuruşkan’ın 7 Ağustos akşamı gönderdiği 'Artık dayanamıyoruz, son noktadayız. Müdahale edilemeyecekse hepimiz şerefimizle şehit olacağız' mesajının ardından Türk jetleri Cengiz Topel’in önderliğinde adeta gökleri yararcasına buralara müdahale etti. 8 Ağustos 1964'te Türk uçakları, Rum-Yunan ikilisinin çete ve teröristlerini püskürtmek suretiyle Erenköy mücadelesini taçlandırdılar" dedi.

Ersin Tatar, törenle birlikte şehitlik önünde yer alan ve yenilenen komando heykelinin de açılışı yaptı.

KIBRIS TÜRK HALKININ DESTANSI VATAN MÜCADELESİ OLAN ŞANLI ERENKÖY DİRENİŞİ'NDE NELER OLMUŞTU?

Kıbrıs Türklerinin kimliğini yok etmek amacıyla Ada'daki hakimiyeti ele geçirmeyi hedefleyen Rum ordusunun baskısı ve buna yönelik olarak çeşitli saldırıları Erenköy'de de başgöstermişti. Türk Mukavemet Teşkilatının 8 Ağustos 1964 günü EOKA'nın saldırılarını püskürtmesinin üzerinden tam 59 yıl geçti.

ŞANLI ERENKÖY DİRENİŞİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinde önemli bir yeri olan Erenköy Direnişi, adanın batısındaki Erenköy’de Kıbrıs Türklerinin, Rumların saldırılarına karşı koyup geri püskürtmeleriyle tarihe geçti. 1963’te Kıbrıs Türklerini hedef alan Kanlı Noel Katliamı'ndan önce ve sonra bu bölge, Anamur üzerinden Türkiye’yle kurulan ikmal hattının köprü başı konumundaydı. Silah ve mühimmat ikmalinin yanı sıra Türkiye’de eğitim gören Kıbrıs Türkü öğrenciler 30-31 Mart 1964 tarihinden itibaren gruplar halinde adaya bu güzergâh üzerinden intikal etmişlerdi. 1958-1964 yılları arasında Türkiye’den getirilen silahlar Yeşilırmak üzerinden Ada’nın çeşitli bölgelerine Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mensuplarınca ulaştırılıyordu.

1964 yılında Kıbrıslı Rumlar ve Yunanlılar Erenköy bölgesine saldırı başlatınca, 5-10 Ağustos 1964 tarihleri arasında çarpışmalar yaşandı. Çevredeki Türk köylerinin sakinleri Erenköy’e sığınmasının ardından 8 Ağustos günü Rumlar taarruza geçince, bu tarihte 16.15 sıralarında iki Türk uçağı uyarı uçuşu yaptı. Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, F-100 uçağının uçuş esnasında yerden isabet alarak düşürülmesinin akabinde paraşütle atlamayı başardı ancak Rumlar tarafından esir alındı.

Cengiz Topel, uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu şehit edilerek Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi oldu. Rumların saldırılarına cevaben bu sefer 9 Ağustos günü 64 Türk uçağının müdahalesiyle çatışmalar son buldu ve Rumlar geri çekildi. 10 Ağustos günü de ateşkes imzalandı. Kıbrıslı Türklerin bu destansı savunması “Şanlı Erenköy Direnişi” olarak tarihe geçti.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.