Kıbrıs Türklerinin özgürlük mücadelesinin lideri Dr. Fazıl Küçük

Ömrünü, Kıbrıs Türkü’nün bağımsızlığına, özgürlüğüne ve egemenliğine adayan Dr. Fazıl Küçük vefatının yıldönümünde anılıyor.

Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi için ömrünü adayan devlet ve siyaset adamı, Türk Mukavemet Teşkilatının kurucularından Dr. Fazıl Küçük vefatının 39. yıldönümünde saygı ve rahmetle anılıyor. 

Dr. Küçük, Kıbrıs Türk halkının hak, özgürlük ve adalet mücadelesinin yılmaz bir savunucusu olarak hafızalara kazındı. Onun sarf ettiği şu sözler inancını ve hürriyet mücadelesini gösteriyordu:

"Türk her şeye tahammül edebilir, fakat milliyet ve şerefine tecavüz edilmesine asla."

"Biz Kıbrıs Türkleri refahımızı ve yaşama haklarımızı ancak Türk bayrağının gölgesinde bulabileceğimize iman etmiş, inanmış bulunuyoruz."

"Türkiye için hayati olduğu kadar şeref ve haysiyet meselesi olan Kıbrıs davası, Türkiyesiz hiçbir zaman halledilemez ve halledilemeyecektir."

"Ben yalnız mensup olduğum toplumu ilgilendiren meseleleri kaleme alan naçiz bir ferdim. Çünkü Türküm ve hiçbir zaman Türklüğün ayaklar altında çiğnenmesine tahammül edemem."

ERSİN TATAR, KIBRIS TÜRK HALKININ UNUTULMAZ LİDERİ DR. FAZIL KÜÇÜK'Ü ANDI

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın vefat yıldönümünde Dr. Fazıl Küçük için yayımladığı anma mesajı:
"...Kıbrıs Türk halkının özünde var olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statünün tanınması ve bu yolla adadaki iki mevcut devlet arasında bir iş birliği ilişkisini tesis etmek üzere Cenevre’de Anavatan Türkiye ile tam bir fikir ve eylem birlikteliği içerisinde tüm dünyaya bildirdiğimiz yeni siyasetimizi savunmak, gelecek nesillerin huzur, refah ve güvenlik içinde yaşaması, bölgemizin istikrara kavuşması adınadır. Dr. Fazıl Küçük’ün de defalarca altını çizdiği üzere, Anavatan Türkiye olmadan, Kıbrıs Türkü’nün güvenlik ve özgürlüğünün tesis edilmesi mümkün değildir.

Bu düşüncelerle Dr. Fazıl Küçük’ü, aramızdan ayrılışının 39’uncu yıl dönümünde saygı ve sevgiyle anarken, Kıbrıs Türk halkına gösterdiği yoldan ilerlemekte kararlı olduğumuzu, ilkeleri ve ideallerini gelecek nesillere her hâl ve koşulda anlatmayı görev bildiğimizin altını çizmekte fayda görüyorum.”

DR. FAZIL KÜÇÜK'ÜN HAYATI

1906 tarihinde Lefkoşa kazasına bağlı Ortaköy'de doğdu. İlköğrenimini Lefkoşa'da tamamladı ve ardından İstanbul Özel İstiklal Lisesi'nden mezun oldu. İstanbul Tıp Fakültesinin birinci sınıfını başarı ile tamamladı. 12 Haziran 1929 tarihinde okul ile ilişkisini kesip, önce Fransa ve daha sonra İsviçre'ye giderek Lozan Üniversitesi'nde tıp öğrenimini tamamladı. Lozan kliniklerinde ihtisas görerek Dahiliye Mütehassısı oldu. 1937 yılı Mayıs ayında Lefkoşa'da hizmet vermeye başladı.

Halkçı bir kişiliği olan Dr. Küçük'ün bu davranışı, mesleğinde de kendini göstermişti. Dr. Fazıl Küçük'ün, aktif siyasi hayata atılması, her ne kadar adaya döndüğü 1937 yılında başlarsa da, siyasi faaliyetleri daha gerilere, 1931'e kadar uzanıyor. Dr. Fazıl Küçük, daha sonra bir üniversite öğrencisi iken, Türk Maarifinin İngiliz müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden Kavanin Meclisi'nin Türk üyelerine karşı çetin bir mücadeleye girmişti. Dr. Fazıl Küçük, bütün siyasi hayatı boyunca, gayretlerini Türk okulları ile Evkaf İdaresi'nin Türk halkına devredilmesi için, Sömürge Hükümeti'ni ikna etmek üzerinde topladı ve gerektiğinde onlarla açık mücadeleye girdi. 1931 yılında Rumların isyanı ardından ara verilen belediye seçimleri 21 Mart 1943'te tekrar yapıldığı zaman, Dr. Fazıl Küçük muhaliflerine karşı büyük bir zafer kazandı. Altı yıl Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı. 18 Nisan 1943'te oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK)'nun kurucuları arasındaydı. Daha sonra KATAK'tan ayrılarak, 23 Nisan 1944'te Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi'ni (KMTHP) kuruldu. Parti programındaki ana hedeflerden bir de adanın Yunanistan'a ilhakını (ENOSİS) önlemekti.

Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi, 23 Ekim 1949 tarihinde KATAK ile birleşerek Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi adı altında yeniden yapılanmıştır. Dr. Fazıl Küçük, 1 Nisan 1955 tarihinde EOKA'nın Kıbrıs'ta kanlı terör eylemlerini başlatmasının ardından, Kıbrıs Türk haldının EOKA'ya karşı direnmesi için Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KTMB) adlı örgütü kurdu. Bu konuda, Rumlar tarafından tehdit edildi. Ardından örgütü sessizce dağıtırken, 1955 yılı Eylül ayında gizlice VOLKAN teşkilatını kurdu.

Dr. Fazıl Küçük, Zürih'te Türk ve Yunan Dışişleri Bakanları arasında varılan anlaşama üzerine, 17 Şubat 1959'da Londra'da yapılan konferansta Kıbrıs Türk halkını temsil etti ve iki gün sonra varılan anlaşmayı halkı adına imzaladı. Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş anlaşmalarına göre Cumhurbaşkanı Rum olurken, Cumhurbaşkanı Muavini ise Türk olacaktı. Kıbrıs Türk Halkı, O'nu bir kurtarıcı olarak gördüğünden 3 Aralık 1959'da rakipsiz olarak Kıbrıs'ın ilk Cumhurbaşkanı Muavini seçti. Rumların 21 Aralık 1963 tarihinde başlattıkları saldırıların ardından oluşturulan Genel Komite'nin başkanlığını yaptı. 27 Aralık 1967 tarihinde kurulan Geçici Kıbrıs Türk Yönetimi'nde başkanlığa getirildi.

Dr. Fazıl Küçük, 18 Şubat 1973 tarihinde Cumhurbaşkan Muavinliği'nden ayrılarak, yerini Rauf R. Denktaş'a bıraktı. Ancak gazetesindeki mücadeleyi sürdürerek, Halkın Sesi'ni Kıbrıs Türkü'nün davasına bayrak yapmaya devam etti. Siyaset hayatını sürdürdü. Halkın haklı taleplerini savunmaktan geri kalmadı. Dr. Küçük, 1980'li yılların başında yakalandığı hastalık günlerinde de yazılarını aralıklarla sürdürüyordu. Dr. Küçük, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasını büyük bir sevinçle yaşadı. Ölümünden önce verdiği son demeçte de hastalığının geçtiğini söylüyor ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurulmasını görmesi ile hayata yeniden kavuştuğunu vurguluyordu. Dr. Fazıl Küçük, 15 Ocak 1984'te yakalandığı hastalığa yenik düşerek, Londra'da hayata gözlerini yumdu.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.