12 Ayrı değerde tarihi eserimiz, ABD'den Türkiye’ye getirildi

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde ele geçirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığının mücadelesi üzerine mahkeme kararıyla Türkiye'ye iade edilen Anadolu menşeili 12 tarihi eser, hava yoluyla Antalya'ya getirildi.

ABD'de bulunan tarihi eserlerin Türkiye'ye iadesi sonrası, eserlerin bulunduğu özel kasalarla THY kargo uçağı ile Antalya Havalimanı'na getirildi.

Ankara Masası'ndan Mevlüt Peker'in özel haberine göre, Antalya Müze Müdürü Mustafa Demirel ve Kültürel Miras Koruyucuları ekipleri tarafından teslim alınan eserler, kamyona yüklenerek eskort eşliğinde Antalya Müzesi'ne götürüldü. 

Restorasyon çalışmalarının tamamlanması sonrası, eserler 31 Mart tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla törenle kamuoyuna sunulacak ve Antalya Müzesi'nde sergilenecek.

İadesi gerçekleştirilen 12 tarihi eser şu şekilde:

Septimius Severus heykeli

Bubon bronz kol

Perge Tiyatrosu'ndan heykel başı

Roma dönemi tetrark heykel başı

Çatalhöyük kökenli taş heykelcik

Hydai Antik Kenti kökenli oinokhoe

Killia tipi mermer idol

Roma dönemi bronz büst taçlı erkek başı

Urartu dönemi terakota vazo

Neolitik Hacılar Ana Tanrıça figürü

Roma dönemi askeri diploma

Tunç boğa arabası (2 adet)

Bu olay, Türkiye ile ABD arasındaki kültür varlıkları konusunda işbirliği kapsamında gerçekleşen son olay değil. Daha önce de yurt dışına kaçırılan kültür varlıklarından bir bölümü Türkiye'ye iade edilmişti. Geçen yıl kasım ayında benzer bir törenle 6 tarihi eser Antalya Müzesi'ne kazandırılmıştı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.