Öncelik, Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Sonbahar mevsimi geldiğinde hastalıkların kampımızı çalma zamanı da gelmiş demektir. Fakat vücudumuzun doğal savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini, güçlendirerek Covid 19 ve diğer hastalıklara karşı güçlü bir savunma oluşturulabilirsiniz. Avrasya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını açıklıyor.

Vücudun savunma mekanizması bağışıklık sistemi

Bağışıklık sistemi, vücudun en organize çalışan sistemlerinden biridir. Vücuda karşı tehdit yaratan her tehlike karşısında kendi savunma stratejisini üreten bağışıklık sistemi, benzetme yapmak gerekirse ordu gibi çalışır. Bağışıklık sisteminin gelişimi, dünyaya gözlerini açan bir bebeğin, dış dünya iletişimi ile başlar. Bu andan itibaren Covid 19 gibi vücuda giren tüm mikroorganizmaları tespit eden ve gerekirse vücuda girmelerini engelleyen, hatta bir şekilde vücuda giren mikroorganizmaların vücutta kalmalarını engelleyen çok güçlü bir sistemdir.

Salgın olarak tüm dünyayı etkileyen Korona virüsten korunmak için en önemli unsur, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmanızdır. Zengin ve dengeli beslenme bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için en önemli unsurlar arasında yer alır.

Hangi besinler bağışıklık sistemimizi güçlendirir?

  • Suyun yararlarını hepimiz kısmen biliyoruz. En önemli yararı ise vücuttan atık maddeleri uzaklaştırmasıdır. Sadece susayınca su içmemelisiniz, susama hissetmeseniz dahi günde en az 8-10 bardak su tüketmeye çalışın.
  • Mevsimsel meyve ve sebzeler, içerisinde bulunan bol miktarda vitamin sayesinde tam bir takviye deposudur. Üstelik vücudun temizlenmesinde rol alan antioksidan, meyve ve sebzelerde bolca bulunur. Bu nedenle meyve sebze tüketimi, bağışıklık sistemini önemli ölçüde güçlendiriyor. Bu sebeple günde en az 5 kez sebze-meyve tüketilmesi gerekir. Elma, nar, portakal, mandalinaya mutlaka öğünlerinizde yer ayırı
  • Vücut, güçlü bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için sarımsak ve soğana oldukça ihtiyaç duyar. Yeterli tüketim ile vücut doğal yollarla direnç kazanmış olur. Tabiatın en güçlü antibiyotiği olarak kabul edilen sarımsak, antimikrobiyel yapısı sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
  • Balığın birçok faydası bulunuyor. Bir diğer faydası ise hastalıklara karşı vücudu dirençli hale getirmesidir. Fakat balığı tüketmeden önce pişirme tekniklerine çok dikkat etmek gerekiyor. Özellikle kızartma yapmak yerine fırında pişirmek daha sağlıklı bir tercih olur.
  • Formda kalmak uğruna tek tip beslenmeyi öneren diyetlerden kaçının. Bunun yerine farklı farklı besin çeşitlerinin olduğu öğünleri tercih edin, sağlıklı ve dengeli beslenme düzeni oluşturun.
  • Soğuk kış günlerine gireceğimiz bu günlerde sıcak bir şeyler yeme eğilimimiz artar. Bu noktada fast-food tüketmek yerine çorba tüketebilirsiniz. Yapacağınız çorbalar içinizi ısıtmakla beraber bağışıklık sistemini güçlendireceklerdir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.