Düzenli internet kullanımı yaşlılarda bunama riskini azaltır mı?

ABD’de yürütülen yeni bir çalışmada, interneti düzenli olarak kullanan yaşlıların, diğerlerine kıyasla demans (bunama) geliştirme olasılığının daha düşük olduğu görüldü.

Şarku’l Avsat’ın Journal of the American Geriatrics Society dergisinden aktardığı habere göre, araştırmaya çalışmanın başlangıcında hiçbirinde demans olmayan ve 8 yıl boyunca takip edilen 50 ila 65 yaşları arasında 18 binden fazla yetişkin dahil edildi.

Katılımcıların her birine, “İnterneti başkalarıyla iletişim kurmak, birşeyler satın almak, bilgi araştırmak veya seyahat rezervasyonu yapmak gibi amaçlarla düzenli olarak kullanıyor musunuz?” şeklinde bir soru yöneltildi.

Çalışmanın başında interneti kullanan kişilerin, düzenli olarak internet kullanmayan kişilere göre bunama riskinin yaklaşık yarısına sahip olduğu görüldü.

Araştırmacılar, interneti günde iki saat veya daha az kullananların, interneti hiç kullanmayanlara kıyasla bunama geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu belirtti.

Çalışmanın ortak yazarı, New York Üniversitesi Küresel Halk Sağlığı Okulu’ndan Dr. Virginia W. Chang, “İnternet kullanımı, bilişsel rezervin geliştirilmesine ve sürdürülmesine yardımcı olabilir, bu da beyin yaşlanmasını telafi edebilir ve bunama riskini azaltabilir” dedi.

Araştırmaya göre, internet kullanımının yanı sıra egzersiz yapmak, yeterince uyumak, sağlıklı kiloyu korumak, kan basıncını kontrol altında tutmak, kan şekerini yönetmek, sigarayı bırakmak ve başkalarıyla iletişim halinde olmak bilişsel gerileme riskini azaltabilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.