Demans riskini azaltacak 10 adım

Uzmanlar, insanların demans riskini azaltmak için kullanabileceğini söyledikleri 10 adımlık bir kontrol listesi hazırladı.

Birleşik Krallık Alzheimer Araştırmaları Vakfı'na (Alzheimer Research UK) göre, insanların büyük çoğunluğu yaşamlarının ilerleyen dönemlerinde bunamayı önlemek için yeterince çaba göstermiyor.

Şarku’l Avsat’ın The Independent’tan aktardığı habere göre Birleşik Krallık Alzheimer Araştırmaları Vakfı, yaşlanmanın “en korkunç sonucu" olarak adlandırdığı nörolojik bozukluğu geliştirme risklerini azaltmaya yardımcı olacak seçimleri güçlendirmeyi umduğunu söyledi.

Vakfın baş doktoru Profesör Jonathan Schott, demans riskini azaltmanın mümkün olduğunu ve insanların yalnızca yüzde 30’unun bunu bildiğini, bunun değişmesi gerektiğini söyledi.

Schott, demansın bazı insanlarda genetik olduğunu, ancak dünya genelinde bunama riskinin yüzde 40'a varan oranda önlenebilir olduğunu kaydetti.

Schott, “Bireyler ve toplum olarak riskimizi azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

İyi beyin sağlığını korumanın adımları arasında işitme duyusuna dikkat etmek, beyni aktif tutmak için günlük zorluklarla uğraşmak, sosyalleşmek, formda kalmak ve sağlıklı bir diyet yer alıyor.

Ayrı bir çalışma, genç yetişkinlerde sürekli eğitimin, güçlü kafa yaralanmalarından kaçınmanın ve hava kirliliğine maruz kalmanın azaltılmasının da bir kişinin riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösterdi.

Vakıf adına YouGov tarafından yürütülen yeni anket, insanların riski azaltmak için kendi başlarına atabilecekleri adımları ihmal ettiklerini ortaya koydu.

Birleşik Krallık’ta 2 bin 200 yetişkinle yapılan ankette, insanların yüzde 35'inin işitme sorunlarıyla ilgili endişeleri olduğunu  ancak bunların yarısından fazlasının (yüzde 59) bu konuda hiçbir şey yapmadığını bildirdi.

Ayrıca anket, yetişkinlerin yalnızca yüzde 31'inin her gece en az yedi saat kaliteli uyku uyuduğunu söylediğini kaydetti.

Ankete katılanların dörtte birinden biraz fazlası (yüzde 27) ise her gün zihinlerini zorlamak için aktiviteler yaptıklarını ve sadece yüzde 30'u her hafta fiziksel aktivite kurallarına uyduğunu söyledi.

Bununla birlikte, yanıt verenlerin çoğu, her hafta birkaç kez arkadaşlarıyla, aileleriyle veya meslektaşlarıyla görüştüklerini belirtirken, çoğu son zamanlarda tansiyonlarını ölçtürdüklerini bildirdi.

Aşağıdaki liste ise demansı kontrol atına almayı amaçlayan adımlardan. Bunlar;

  • Her gece en az yedi saat uyumak
  • Ruh Sağlığı hizmetleri
  • Sosyal aktiflik
  • İşitmeyi önemsemek
  • Dengeli beslenmek
  • Fiziksel olarak aktif kalmak
  • Sağlıklı bir kolesterol seviyesini korumak
  • Sigarayı bırakmak
  • Sağlıklı bir kan basıncı
  • Mümkün olduğunca şekeri korumak

Schott, “Demans artık yaşlanmanın en korkulan sonucu, bu nedenle insanlar riskler konusunda neler yapabileceklerini bilmek istiyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
BeyinDemansHafızaNöroloji
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.