31 Aralık 1991 "Dünya Azerbaycan Türkleri'nin Dayanışma Günü" dür. 

Geleceğin insanları mekanı ve yine geleceğin imkanları mekanı "Azerbaycan" denince Bursa'nın "GİM AZDER Derneği" aklımıza gelmektedir. 

Derneğin Başkanı Hüseyin Veliyev, 29 Aralık 2022 Perşembe günü saat 17.00 ile 20.00 arası Ördekli Kültür Merkezinde "Dünya Azerbaycan Türkleri Dayanışma Günü" adına güzel bir kültürel etkinlik düzenledi. 

Etkinliğe çok sayıda şair, yazar, ozan, sanatçı ve diğer misafirler iştirak ettiler. Selamlama konuşmaları, şiirler ve Dağ-Der üyelerinin neşeli bir folklor gösterisi proğrama renk kattılar.

Geceye onur veren sayın milletvekillerimize, STK başkanlarımıza, şair, yazar ve diğer misafirlerimize teşekkür ediyorum.

NEDİR BU "DÜNYA  AZERBAYCAN TÜRKLERİ DAYANIŞMA GÜNÜ?.."

"Dünya Azerbaycan Türklerinin Hemreylik (Dayanışma) Günü" 31 Aralık 1991 yılında ilan edildi.  Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür. 

Her yıl geleneksel olarak Azerbaycan'da ve Azerbaycan Türklerinin yaşadığı bütün ülkelerde coşkuyla kutlanıyor.

Azerbaycan Türkleri binlerce yıl dünya kültürüne büyük katkılar sağlamıştır.

Savaşlar, inkılaplar, dış baskılar ve dünyada yaşanan ayrı ayrı sosyal ve siyasal gelişmeler sonucunda, 18. asrın sonu, 19. asrın başlarında İran ve Rusya arasında Azerbaycan toprakları uğrunda savaş olur.

Savaş sonucunda Rusya ile İran arasında 1828'de Türkmençay anlaşması ile Azerbaycan Kuzey ve Güney Azerbaycan olarak ikiye bölünür. Güney Azerbaycan İran işgali, Kuzey Azerbaycan Rusya’nın işgali altına girer.

Azerbaycan Türklerinin bir kısmı yurtlarından kovulmuş, sürgün edilmiş ve birbirinden ayrı kalmışlar ve halen de ayrı yaşamaktadırlar...

Bu nedenle Azerbaycan Türkleri, kendi topraklarından bütün dünyaya yayılmışlardır.  Bugün Azerbaycan’ın nüfusu 10 küsur milyon olsa da dünyanın 70’e yakın ülkesinde 50 milyondan fazla Azerbaycanlı yaşıyor.

Sovyet ordusunun 20 Ocak 1990'da Bakü ve diğer illerde kadın ve çocuk ayırmadan yaptığı katliam, Azerbaycan halkının Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) yönetimine olan güvenini tamamen sarsarak ülkenin bağımsızlığına giden süreci hızlandırdı.

Dönemin parlamentosu niteliğindeki "Azerbaycan Yüksek Konseyinde" 30 Ağustos 1991'de bağımsızlık ilan edilmesi yönündeki bildiri kabul edildi.

Eylül 1991'de Sovyetler Birliği'nden ayrılarak bağımsızlığın ilan edilmesinin tartışıldığı oturumlar yapıldı. 

Yüksek Konseyce, 18 Ekim 1991'de "Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Devlet Bağımsızlığı Hakkında Anayasa Akti" oy çokluğuyla kabul edildi ve Azerbaycan Cumhuriyeti yeniden bağımsızlığına kavuştu.

Kabul edilen belgede Sovyetler işgalci olarak belirtildi ve Azerbaycan'ın, 1918'de kurulan cumhuriyetin varisi olduğu ilan edildi.

Azerbaycan'da bağımsızlık, 26 Mayıs 1918'de Mehmet Emin Resulzade başkanlığındaki Milli Şura tarafından ilan edildi. 

Ülke, iki yıllık kısa dönemi müteakiben Sovyetler Birliği tarafından işgal edilmesi sonrası 18 Ekim 1991'de tarih sahnesinde yeniden bağımsız devlet olarak yerini aldı.

Yüksek Konseyin kararı 29 Aralık 1991'de referanduma götürüldü.

Referandumda halkın neredeyse tamamı, bağımsızlıktan yana oy kullandı.

31 Ağustos 1991'de "Azerbaycanlıların Dayanışma Gününü" ilan edildi.

Prof. Dr. (hc) Özkan HÜSEYİN (SARICALI)

"Azerbaycan Cumhuriyeti Uluslararası Fahri Kültür Büyükelçisi"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.