Merhum Hocamız Prof. Dr. Ali Fuat Başgil'in hafızalarımızda daima yer etmiş bazı düşüncelerini okuyucularımla paylaşmak istedim. "İlmin Işığında Günün Meseleleri" adlı eserinde anlattığı konuların, yıllar boyu ne kadar isabetli ve kalıcı olduğunu görmemek mümkün değil. Değerli düşünce insanı neler diyor sadece bir iki sayfasına şöyle bir bakalım;

“..Kanaatim şudur ki, biz Türkleri, gerek fert ve gerek cemiyet olarak, Garplılardan ayıran ne "zekâ" ne "kabiliyet", hatta ne de "çalışkanlıktır".

Kudret eli Türke, terakinin temel şartı olan 'bu üç nimeti bol bol ihsan etmiştir'. Daima söylediğim gibi biz Türkler, yeryüzünün en zeki en kabiliyetli milletlerinden biriyiz. "Bununla beraber, yüz elli seneden beri ilerlemiyor, bocalıyoruz.

O halde başka bir eksiğimiz var. İlerlemeye engel olan illete maluluz. İşte bu eksiğimiz ve bu illetimiz, 'tenkide tahammülsüzlüğümüz, hür fikre karşı düşmanlığımız, bir kelime ile taassubumuzdur'..

Bu illetimiz kah dini, kah laik, kah siyasi, kah içtimai, çeşitli şekillerde depreşmekte ve bizim enerji kaynaklarımızı tüketip kurutmaktadır. Onun için 'bizde yüksek tefekkür hayatı doğmuyor, yüksek ilim ve mütefekkir yetişmiyor..'

İlim ve fikir adamları cemiyet yolunu aydınlatan ışıklardır. Hür fikre ve yaratıcı tenkide tahammül gösteremeyen cemiyetlerde bu adamlar yetişmez..

İlim ve fikir adamlarının hakaret gördüğü memleketlerde bu adamlar siner, her biri kendi kabuğuna çekilir. Nihayet bilgileri ile birlikte mezara gömülür. Bundan cemiyet ve insanlık zarar görür. 

Şarkta ve Garpta, hemen bütün dünya milletlerini tanıdım. Kendi milletimi de gayet iyi tanırım Bütün bu tanıdıklarım arasında en müsamahasız, maalesef kanaate karşı en merhametsiz, hülasa en mutaassıp, maalesef biz Türkleriz. Moda fikirlere en çok ve en erken de katılan biziz. Ve kapıldığımız fikrin neticeleri gözler önüne serilmiş birer felakette olsa, taasup da devam ederiz. İşte bunun için ilerleyemiyoruz.

Fikirden korkmayınız. 

Emin olunuz ki yeryüzünde zararlı tek fikir, tenkit süzgecinden geçmeyendir. Tahammül ve müsamaha gösteriniz. Kabul ediniz ki sizden başka ve belki daha iyi düşünenler vardır.

Müsaade ediniz fikirler serbestçe münakaşa edilsin, yaratıcı tenkit rolünü serbestçe oynasın. Fikirler çarpışsın, çürükleri dökülsün, sağlamları millet hayatı için birer rehber olsun. İlim, terakki, medeniyet bundan doğar.."

...

Değerli Hocamızın eserinden sadece 2 sayfa.

Bir kez daha göz atınca, BURSA ARENA  gazetesinin, farklı siyasi görüşlerden düşünce insanlarını bir araya getirerek, her birinin düşüncelerini özgürce yansıtmalarına zemin hazırlamış olmasının da, ne kadar isabetli olduğunu görüyorum. Umarım bu bakış açısı tüm topluma ve hele ki gençlerimize de hızla yayılır.

Tüm Bursa Arena Ailesini kutluyor ve teşekkür ediyorum.

"Siyasi farklılıklarımız, sosyal ve kültürel zenginliğimizdir"

Ne güzel..

   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.