Özgürlük kavramı herkes için farklı anlamlar içerir. Ama gerçek özgürlük nedir pek de kimse bilmiyor aslında.

Toplum bireylere çocukluktan beri birçok şeyi dayatır ve birey farkında olmadan o şeylerin peşinden koşar, gerçekten kendi özünün isteklerinin ne olduğunu düşünmez bile, bilemez de bu yüzden. Herkesin zihni belli şeyleri gerçekleştirmeye şartlanmıştır, onları elde etmek için çabalar ve bu arada da özgür olduğunu düşünebilir, ama özgür değildir. Sadece toplumun beklentilerini, isteklerini yerine getirmekle uğraştığının farkında bile değildir.

Sonra koşullar tarafından belli yaptırımlara bağlı olduğunu, özgür olmadığını fark etmeye başlar ve özgürlük ister, arar. Ama o zaman da yine toplum tarafından bireye dayatılmış olan özgürlük kavramının peşinden koşar. Birey ona dayatılan özgürlük kavramını hep dışarda arar durur. Hâlbuki özgürlük dışsal değil içsel bir kavramdır. Kendi içinde özgür olamayan birey dışarıda özgürlük bulamaz. Çünkü özgürlük dışsal değil içsel bir tutumdur. Sadece bireyin öz doğasına dönmesi gerekir gerçekten özgür olmak için. Böylece birey, kendiliğinden, doğal olarak kafasının içinde özgür olur.

Bunun için birey öncelikle isteklerinden bağımsız olmalı ve isteklerin kölesi olmaktan kurtulmalıdır. Toplum tarafından dayatılmış tüm zihinsel koşullanmaları bırakmalıdır. Gerçek özgürlüğün kuralların olmaması değil, kurallara ihtiyaç duyulmaması olduğunu anlamalıdır. Kendisi olma sorumluluğunu üstlenmekle birey, kendi doğasına göre davranarak özgürlüğe atım atar. Özgürlüğün savaş ile değil, barış sonucu geldiğini anlar. Özgür olmak için cesarete ihtiyaç vardır.

Dünya Değişim Akademisi’nde bir ay süren sekiz seanstan oluşan “Özgür Olma Sanatı” değişim programında bu adımları gerçekleştirebileceksiniz. Programın amacı; gerçek özgürlük kavramını anlamak, kendi doğanızdaki özgürlüğü keşfetmek, bireysel ve toplumsal özgürlük kavramlarını incelemektir.

Değişim programını tamamladığınızda; gerçek özgürlük ve dayatılmış özgürlük kavramları arasındaki farkı göreceksiniz, özgürlüğün aslında sizin doğal haliniz olduğunu anlayacaksınız, kendi benliğiniz tarafından yaratılmış hapishaneden çıkıp özgür olmanın keyfini yaşayacaksınız.

Gerçekten özgür olmak isteyenler için böyle teknikler olması harika değil mi?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.