Fedakârlık bir amaç uğruna yapılan özverili çabaya denilir. İnsan toplumsal bir varlıktır ve toplum içinde yaşarken sürekli fedakârlık yapmak zorundadır. Genelde insanlar fedakârlık yapmaktan hoşlanmaz ama yapmak zorunda kalır. Örneğin birey işine gitmek için sabah erken kalkar, çünkü işe kaç kalırsa işini kaybedebilir. İşe ihtiyacı olmayan biri bu avantajı bencilce boşa harcarsa, yani topluma faydalı bir faaliyette bulunmazsa çökecektir. Çünkü amaçsız bir yaşam kişiyi intihara sürükleyebilir. Toplumun yararına bir çabada bulunmak durumunda ise birey gelişecektir, mutlu olacaktır.

Yani insan her an ister istemez, bilinçli ya da bilinçsiz fedakârlık yapmak zorundadır, aksi halde toplumsal yaşamda var olamaz.

Dünya Değişim Akademisi’nde sunulan “Fedakâr Olma Sanatı” değişim programında bu konu bakalım nasıl ifade edilmiş:

Bir şey almak için bir şey vermek yani feda etmek gerekiyor. Burada önemli olan varoluşsal fedakârlığı görmek ve bu eylemi ona göre icra etmektir. Bunun için fedakârlıkla ilgili farkındalığınızı geliştirip, bilinçli fedakârlık seçimlerinde bulunmalısınız.
İnsan daima fedakârlık yapmak zorundadır, asıl soru ne için ve nasıl fedakârlık yapılmalıdır?

8 seanstan oluşan değişim programında her seans öncesi konuya ışık tutan farkındalığı yükselten teorik bilgilendirme ve sonrasında 45 dakikalık pratik uygulama yapılmaktadır. Her seansın konusu farklıdır, şöyle ki:
"1.Çalışma: Fedakârlık evrensel bir eylemdir,
2.Çalışma: Farkındalık ışığında fedakârlık yapmalısın,
3.Çalışma: Varoluşun gerçeklerine göre fedakârlık yapmalısın,
4.Çalışma: Beklentilerden özgür bir şekilde fedakârlık yapmalısın,
5.Çalışma: Doğru fedakârlık için doğru insana vermelisin,
6.Çalışma: Doğru şeyler vermelisin,
7.Çalışma: Tüm varlıkları içeren bütünsel fedakârlık içinde olmalısın,
8.Çalışma: Doğru fedakârlık varoluştaki mizahı yakalayıp gülmektir.“

Değişim programı tamamlandığında, aslında her an fedakârlık yapmak zorunda olduğunuz gerçeğini fark edecek ve yaşamda doğru fedakârlık yapma sanatının inceliklerini öğreneceksiniz. Doğru insana doğru şeyler vererek fedakârlık yapmanın sizi varoluşa daha da yaklaştıracağını deneyimleyeceksiniz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Duru 3 yıl önce

Harika bir yazı ????????????????

Avatar
Sabriye Tutam 3 yıl önce

Çok değerli çalışmalarmış, inceleyeceğim...

Avatar
Zeynep Erdoğan 3 yıl önce

Harika tsk

Avatar
Açelya Celkan 3 yıl önce

Çok teşekkürler yazı için...
DDA calismalari hem bedeni hem de zihni etkiliyor

Avatar
Begüm 3 yıl önce

etkili uyandirici bir calisma...????