Anne babalar dikkat: Şeker tuzağı

BURSA ARENA  / Haber Merkezi

Gıda mühendisi Bülent Şık sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, aileleri kakaolu sütlerdeki tehlikelere karşı uyardı.

Gıda mühendisi Bülent Şık, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kakaolu sütlerdeki şeker tehlikesine dikkat çekti.

Nestle’ye ait Nesquik Kakaolu Süt’ü paylaşan Şık, içeceğin üzerindeki içindekiler yazılı kısmın pipet ile kapatıldığını belirtti.

Ürün miktarının bir çay bardağı kadar olduğunu söyleyen Bülent Şık, “Bu ürün bir çay bardağını ancak doldurur ama içinde 5 çay kaşığına denk ilave şeker var. Bu tip ürünlerde yüksek miktarda ilave şeker var ve bu çocuk sağlığı açısından bir problem” ifadelerini kullandı.

Bülent Şık’ın paylaşımı şöyle:

Nesquik kakaolu sütlerin içindekiler kısmı ise şöyle:

SAKLI SEÇİLMİŞLER’DE ANLAMTIŞTI

Gazeteci-Yazar Soner Yalçın, Saklı Seçilmişler adlı kitabında içeceklerde kullanılan şeker miktarının yanı sıra ambalajlarındaki tehlikeye de dikkat çekiyor.

Kutu içecekler ve plastik şişelerin iç yüzeyinde bulunan BPA’nın yol açtığı riskler ise kitapta şöyle anlatılıyor:

“Kutu içeceklerin ve plastik şişelerin iç yüzeyinde bulunan BPA'nın, kan basıncını yükseltebileceği tespit edildi. 

Koreli uzmanlar tarafından yapılan araştırmada cam şişe yerine kutulardan içmek idrardaki BPA miktarını yüzde 1.600 artırıyor. 

Araştırmaya göre, günde iki kutu meşrubat içmek kan basıncını 5 mm Hg artırıyor. Ve bu artış, tansiyonu yüksek ve kalp hastası olanlar için ciddi problemler yaratıyor. 

BPA'nın sadece yiyecek ve içecek kaplarında değil, kasa fişi, bankamatik çıktısı, uçak bileti gibi termal kağıtlarda da bulun duğu ve bunlara temas edilmesiyle önemli miktarda BPA'ya ma ruz kalınabileceği uyarısı yapılıyor. 

Bisfenol A'nın "marifetleri" saymakla bitmiyor; meme ve prostat kanserinden, obezite ve diyabete, astım ve alerjilerden migrene, kısırlık ve iktidarsızlıktan erken buluğa insan sağlığına sayısız zararları olduğu biliniyor. 

Tehlikeli sağlık sorunlarına neden olduğu için Avrupa ülkelerinde BPA yasaklandı. Plastik bir şey almak zorunda kalanlar "BPA yoktur" ibareli ürünleri tercih ediyor. Ya bizde? 

Petrokimya ürünlerinden "parafin" adını son yıllarda çok duydunuz. Hayatımızın dört bir yanında olan renksiz-kokusuz tatsız kimyasal bir madde bu. 

Raf ömrü uzun olması için kimi meyve suyu, süt-yoğurt ve dondurulmuş gıdaların bulunduğu karton kutuların yüzeyi parafinle kaplı. Sadece kuru değil, üretimi ucuz ve kolay olduğu için yaygın olarak kağıt torba ve paket şeklindeki ambalaj malzemelerine konuyor.”

Odatv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.