Yaşlılığımızda başkasına muhtaç olmayacak şekilde sağlıklı bir hayat sürebilmek için, gençliğimizden, en azından orta yaşlılıktan itibaren pozitif düşünen, stres yönetimini bilen, yeteri kadar fiziksel aktivite yapan, mümkün olduğunca toksinlerden uzak bir yaşam tarzı ve doğru beslenme alışkanlıkları edinmeye özen göstermek zorundayız.

İşte bu noktada daha birçok faktörün yanında elma sirkesi (abartmadan) kullanma alışkanlığı edinmenin önemi ortaya çıkmaktadır. İçerdiği çok çeşitli ve değerli mikro gıdalar nedeniyle (doğal olan bütün gıdalar gibi) ev yapımı Elma sirkesi de bedenimizi genel anlamda güçlendirmek, çeşitli hastalık belirtilerini hafifletmek ve bazı şikayetlerimizi ortadan kaldırmak için kullanabileceğimiz en sağlıklı sıvılardan biridir

ELMA SİRKESİNİN BİLİNEN FAYDALARI

Ev yapımı elma sirkesi (bilinçli kullanılması şartıyla) sağlıklı bir yaşam için tercih edilmesi gereken en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda ki faydasından bir kısmını aşağıda belirtmek istiyorum.

Ancak bilinçli ve doğru şekilde tüketildiğinde oldukça faydalı olmasına rağmen, abartılı şekilde çok fazla tüketilmesi halinde istenmeyen etkilere neden olabileceği de bir gerçektir. İçeriğinde çok fazla asit bulunması nedeniyle seyreltilmeden (salatalar dışında) doğrudan tüketilmesi önerilmez. Bu nedenle suya veya ılık bal şerbetine bir – iki çorba kaşığı elma sirkesi ekleyerek veya salatalarda sos olarak tüketmek daha doğru bir uygulama olacaktır.

*Elma sirkesinin bilimsel olarak şimdiye kadar tespit edilmiş olan en önemli faydası tip 2 diyabetli hastalarda belirtilerin (semptomların) kontrol altına alınmasındaki etkisidir. Tip 2 diyabet; hücrelerimizin insülin hormonuna direnç göstermesi sonucu kan şekeri seviyesinin yükselmesidir. (Bana göre bir hastalık değil yaptığımız yanlışlar nedeniyle vücudun uyarı için gösterdiği tepkilerden biridir.)

Tip 2 tedavisinde temel amaç kan şekeri seviyesini normal aralıkta tutmaktır. Elma sirkesinin de kan şekeri ve insülin seviyesinin dengelenmesinde çok sayıda faydası olduğu bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir. Yoğun karbonhidratlı bir yemek sırasında elma sirkesi tüketilmesi halinde hücrelerin insülin duyarlılığının %19 ila %34 oranında arttığı ve kan şekeri seviyesinin belirgin şekilde düştüğü tespit edilmiştir.

Bu nedenle elma sirkesi şeker hastaları, gizli şekeri olanlar ve kan şekeri seviyesini düşürmek isteyen kişiler için yararlıdır. Şeker hastalığı olan kişiler elma sirkesi tüketerek kullandıkları ilaç miktarını azaltabilirler.

*İnsan yaşlandıkça doğal olarak cildi elastikiyetini kaybeder ve kırışıklıklar oluşmaya başlar. Elma sirkesinin ise cildi sıkılaştırıcı etkisinin olduğu bilinmektedir. Bilinçli şekilde kullanılması halinde cildimizin elastikiyetini korumaya ve kırışıklıkların oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Cildi yumuşatmak ve saçlarımızı besleyip parlatmak için banyo sonunda durulanma suyuna iki – üç çorba kaşığı elma sirkesi katılabilir.

*Elma sirkesi diğer sirkelerden farklı olarak bol miktarda “alkali yapıcı” mucizevi bir maddeyi yani “malik asit” içerir. Malik asit (C4H6O5) vücudumuzun PH değerini dengelemeye katkısının yanı sıra, bazlar ve minerallerle tepkimeye girerek adet döngüsünü düzenleyen, dolaşım sistemimizde hücre yenilenmesine destek olan ve kırmızı kan hücrelerimizin yapımına katkı sağlayan “glikojenin” açığa çıkmasına neden olur.                                        

Bu nedenle adet düzensizliği olan bayanların, bir su bardağı ılık bal şerbetine bir çorba kaşığı ev yapımı elma sirkesi karıştırarak sabahları aç karnına içmeleri adet döngüsünün normalleşmesine katkı sağlayacaktır.

*Elma sirkesinin en önemli özelliklerinden biride; sinir sistemini yatıştıran, vücudumuzda hormonal işlemleri düzenleyen, kalsiyum, magnezyum, demir ve silisyum gibi çok hayati elementlerin tutulmasını sağlayan “potasyum elementini” içeriyor olmasıdır. Sabahları aç karnına içilecek bir çorba kaşığı elma sirkesi karıştırılmış bir su bardağı ılık bal şerbeti bağışıklık sistemi ve endokrin sistemimizin güçlenmesine destek olacaktır.            

*Bazı insanların tansiyonlarının yüksek olmasının nedeni sindirim sisteminde yeterince hidroklorik asit bulunmamasıdır. Bu dengesizliği etkili bir şekilde ortadan kaldırabilmek için “öncelikle et, et ürünleri ve süt ürünleri başta olmak üzere protein tüketimini azaltmak gerekir.”

Ancak her yemekten önce bir çorba kaşığı elma sirkesi (suyla seyreltilerek) içilmesi halinde, midede hidroklorik asit eksikliğine bağlı tansiyon yüksekliğini önemli ölçüde düşürmek mümkündür. Daha etkili olması için elma sirkesini bir-iki tatlı kaşığı hakiki balla yapacağınız ılık bal şerbetiyle karıştırarak alabilirsiniz.

*Araştırmalar şaşırtıcı bir şekilde elma sirkenin kilo vermeye yardımcı olabileceğini de göstermiştir. Sirke, tokluk hissini arttırarak kişinin erken acıkmamasına dolayısıyla daha az kalori almasına yardımcı olur.

Aşırı kilolu 175 kişiyle yapılan ve 3 ay süren bir çalışmada, günlük tüketilen elma sirkesinin (miktarı ile orantılı olarak) göbek bölgesi yağlarının erimesinde etkili olduğu ve kilo vermeyi hızlandırdığı gösterilmiştir. Çalışmaya katılanlardan;

Bir aylık sürede günlük 15 ml (1 çorba kaşığı) elma sirkesi tüketenler ortalama 1.2 kilogram kaybederken, 30 ml (2 çorba kaşığı) tüketenler 1,7 kilogram kaybetmiştir.

*Elma sirkesinin düzenli tüketimi kandaki trigliserit ve kolesterol seviyesi ile kan basıncını düşürerek, enfeksiyonla savaşa destek olur. Böylece kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskimizin azalmasına yardımcı olur.

Bu faydalarının yanında:

*Sebze ve meyveleri yemeden önce mikroplardan temizlemek için sirkeli su ile kullanılabilir.

*Uykusuzluk için yatmadan önce sirkeli su içilebilir.

*Mide üzerine sirkeli bez konulursa, bulantı ve kusmayı önleyebilir.

*Varisli bölgelere düzenli olarak elma sirkesiyle masaj yapmak oldukça faydalı olabilir.

*Elma sirkesi meyve ağaçlarının ilaçlanması ve  gıdaların saklanmasında koruyucu madde olarak kullanılabilir.

*Elma sirkesinin Probiyotik olduğu için sindirim sistemimizde bağırsak florasının sağlıklı olmasına yardımcı olabilir.

Sağlık anlayışımızın değişmesine katkı sağlaması umuduyla, sağlıklı ve mutlu günler…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.