Uluslararası uzmanlardan döviz yorumları: "Türkiye'nin artık iki seçeneği var"

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Uluslararası yatırımcıların gözü, Merkez Bankası'ndaki ani görev değişikliği sonrası TL'nin yaşadığı değer kaybı nedeniyle Türkiye'de. Yabancı ajanslara konuşan uzmanlar güven kaybı nedeniyle TL'deki düşüşün sürmesinin beklendiğini söylerken, SEB Research firmasından Per Hammarlund "Yetkililer iki seçenekle başbaşa kalacak. Ya piyasalara istikrar getirmek için faizi kullanma vaadinde bulunacaklar ya da sermaye kontrolleri getirecekler" dedi.

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın hafta sonu cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle görevden alınmasının ardından Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybı, bugün uluslararası uzmanlarının en önemli gündem maddelerinden birini oluşturuyor. TL'deki düşüşün Avrupa'daki bazı bankalara da olumsuz yansıdığı belirtilirken, yabancı ajanlara durumu yorumlayan uzmanların görüşleri şöyle:

SERMAYE KONTROLÜ İDDİASI

SEB Research firmasından üst düzey stratejist Per Hammarlund, Türkiye'nin gelinen noktada iki seçenekle karşı karşıya kalacağı yorumu yaptı. Reuters'a konuşan Hammarlund şu ifadeleri kullandı: "Yetkililer iki seçenekle başbaşa kalacak. Ya piyasalara istikrar getirmek için faiz oranlarını kullanma vaadinde bulunacaklar ya da sermaye kontrolleri getirecekler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın giderek otoriterleşen yaklaşımı düşünüldüğünde, sermaye kontrolleri seçeneği daha muhtemel görünüyor."

GOLDMAN SACHS: DEĞER KAYBI SÜREKLİ OLMASA DA SÜRECEK

Wall Street bankalarından Goldman Sachs, Türk Lirası'nda düzenli olmamakla beraber düşüş öngördüğünü belirterek müşterilerine yatırım tavsiyelerini gözden geçirmekte olduğu bilgisini verdi. Goldman Sachs, Türkiye'den sermaye çıkışının muhtemel göründüğünü ve piyasaların Türkiye'nin kronik borçlarını fonlamaktan geri duracak olması nedeniyle cari hesaplarda hızlı bir düzenlemenin gerekebileceğini belirtti. 

'TÜRKİYE ZAFERDEN SON ANDA YENİLGİ ÇIKARDI'

Brown Brothers Harriman firmasının küresel döviz stratejisi bölümünün başkanı Win Thin, "Ağbal'ın hafta sonunda merkez bankası başkanlığından şoke edici bir şekilde kovulması, Türkiye'deki yatırımcı güvenine ölümcül bir darbe indirebilir" dedi. CNN'in aktardığına göre Win, müşterilerine gönderdiği araştırma notunda "Bir dizi agresif faiz artırımıyla yatırımcı güvenini kazandıktan sonra Türkiye, son anda zaferden yenilgi çıkardı" yorumu yaptı.

'ARTIK MERKEZ BANKASI'NA KİMİN GELDİĞİNİN ÖNEMİ YOK'

Win, dolar/TL paritesinin 8.58'e dayanıp bu miktarı da geçebileceği öngörüsünde bulunarak, "Bu noktada Ağbal'ın yerine kimin geldiği veya ne dediği önemli değil çünkü gösteriyi Erdoğan'ın yönettiği açık" dedi.

'SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR PARA POLİTİKASI REJİMİ BEKLENMİYOR'

Commerzbank'ın FX yöneticisi Ulrich Leuchtmann, Türkiye'de sürdürebilir bir para politikası rejimi beklenemediğini belirterek, "Faiz artırımının sakinleştirici etkisi muhtemelen büyük ölçüde yok edildi" yorumu yaptı.

UNICREDIT: TL'DE VOLATİLİTE RİSKİ VAR

Uluslararası yatırım kuruluşu Unicredit tarafından hazırlanan rapordaysa, Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından TL'de daha fazla düşüş ve volatilite riski görüldüğü kaydedildi. Değerlendirmede, "Her ne kadar keskin düşüş seviyelerinden bir miktar toparlanma olsa ve dolar/TL 8'in altına gerilese de, TL'de daha fazla satış baskısı ve volatilite ihtimali var" denildi.

'DAHA AZ GENEL KABUL GÖREN POLİTİKALAR BEKLENİYOR'

Yatırım bankası TD Securities'in uzmanlarından Cristian Maggio, Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından Türkiye'de 'daha gevşek, daha az genel kabul gören ve zamanla, büyük ölçüde büyüme yanlısı politikalar' görülebileceğini söyledi.

'YATIRIMCILAR TL SATMAYA DEVAM EDEBİLİR' 

NatWest Markets'tan gelişmekte olan piyasalar stratejisti Max Lin ise son gelişmelerle Erdoğan'ın enflasyonu kontrol etmek adına yüksek faizi sürdürmek istemediğinin açıkça görüldüğünü belirtti. Lin, yatırımcıların düşük faiz ve hızlı enflasyon öngörüsüyle Türk Lirası üzerinden varlıkları satmasının yüksek bir ihtimal olduğunu söyledi.

TL'DEKİ DEĞER KAYBI BAŞKA ÜLKELERE DE YANSIR MI?

TL'deki düşüşün, dünyanın başka yerlerine nasıl yansıyacağı da merak konusu. Tokyo'daki Mizuho Securities şirketinin döviz stratejisti Masafumi Yamamoto, bu konuda Reuters'a yaptığı açıklamada "Diğer yükselmekte olan piyasa ekonomileri Türkiye'yle aynı pozisyonda değil ama yine de bir miktar bulaş olabilir" dedi.

CMC Markets'dan David Madden ise TL'deki düşüşün küresel piyasalarda kalıcı bir etki bırakmayacağını ama geçmişte yaşanan benzer değer kayıplarının euro bölgesinde Türkiye'yle çalışan bazı bankaları da olumsuz etkilediğini belirtti. 

Duvar

Anahtar Kelimeler:
FaizTCMBKurEkonomiUzmanlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.