Türkiye, Birleşik Krallık (İngiltere) ile serbest ticaret anlaşması imzaladı!

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye ile Birleşik Krallık (İngiltere) arasında 1 Ocak 2021 itibarıyla yürürlüğe girecek Serbest Ticaret Anlaşması imzalandı. Anlaşmayı Türkiye adına imzalayan Ticaret Bakanı Pekcan “Serbest Ticaret Anlaşması, gelecek dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak.” diye konuştu. Anlaşma, Birleşik Krallık için Brexit sonrası bir ilk olma özelliği taşıyor.

Türkiye ile Birleşik Krallık arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) bugün imzalandı. Tören Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Birleşik Krallık Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss’ın katılımıyla video konferans yöntemi ile yapıldı. Törende açıklamalarda bulunun Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Bugün ilişkilerimiz açısından tarihi bir gün yaşıyoruz. İngiltere ile serbest ticaret anlaşması ile belirsizlikler ortadan kalkıyor. Ticaretimiz sorunsuz şekilde devam edecek. Bugün itibarıyla Birleşik Krallık ile anlaşmamızı imzalayacak olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

TÜRKİYE, ALMANYA’DAN SONRA İKİNCİ SIRADA YER ALIYOR

Bakan Pekcan, ilişkileri daha da derinleştirme yönünde ilk adımın atıldığını belirterek, “Geçen yıl Birleşik Krallık ile ihracatımız 11.2 milyar dolar, ithalatımız 5.6 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Almanya’dan sonra ikinci sırada yer alıyorlar. STA’nın karşılıklı yatırımlara da olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Anlaşma 1 Ocak 2021 tarihinde devreye girecek. İş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler.” dedi.

PEKCAN: İKİLİ BAZDA BİR TERCİHLİ TİCARET REJİMİ TESİS EDİLECEK

Bakan Pekcan, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılmasıyla iki ülke arasındaki ticaret rejiminin yeniden belirlenmesi ihtiyacı olduğuna değinerek, bu anlaşma ile ülkeler arasında ikili bazda bir tercihli ticaret rejiminin tesis edileceğini kaydetti.

“TİCARETİMİZİN GELİŞİMİNİN EN BÜYÜK TEMİNATI OLACAK”

Pekcan, iki ülke arasında imzalanan bu STA ile ikili ticaretin etkin ve sorunsuz bir şekilde devam edeceğini belirterek, “Bu anlaşma, önümüzdeki dönemde Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak. Firmalarımızın rekabetçi olduğumuz sektörlerde İngiltere’ye kolay ve sorunsuz bir biçimde ihracat yapabilmelerini garanti altına alacaktır.” ifadelerini kullandı.

PEKCAN: BUGÜN AMACIMIZA ULAŞTIK, BELİRSİZLİK OLMAYACAK

Bakan Pekcan, yıl boyunca hem AB hem de Birleşik Krallık makamlarıyla yoğun bir diplomasi trafiği yürüttüklerini belirtti. Pekcan, Birleşik Krallık ile ilişkilerin derinleşeceğini vurgulayarak, “Türkiye olarak temel amacımız, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği’nden kaynaklı ticari ilişkilerimize de halel getirmeden, Birleşik Krallık ile arzu ettiğimiz bir ticaret anlaşmasını imzalamak idi. Bugün itibarıyla amacımıza ulaşmış bulunuyoruz. Anlaşmanın az sonra imzalanmasıyla birlikte, Birleşik Krallık ile aramızdaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacaktır. Ticaretimiz her zamanki etkinliğiyle sürecek ve inanıyorum daha da gelişecektir. Gümrük Birliği’nin 25 yıl boyunca getirdiği kazanımları korurken, Birleşik Krallık ile ilişkilerimizi imzalayacağımız Serbest Ticaret Anlaşması kapsamında daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz.” dedi.

(QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.