Ticari kredi faizleri son dört yılın en yüksek seviyesine çıktı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi'nin temmuz ayı olağan toplantısı, sanayiciler ile Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu arasında tarihi atışmalara sahne oldu.

İşte o atışmaların bir nedeni de ticari faizlerdi. Çünkü Merkez Bankası yedi aydır politika faizini sabit tutarken, ticari kredi faizleri uçuşa geçti, son dört yılın zirvesine demir attı. Ekonomi yönetiminin kur, cari açık ve enflasyonu yavaşlatmak için devreye aldığı faiz dışı sıkılaştırıcı önlemler, piyasa faizlerinin hızla tırmanmasına yol açtı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası istatistiklerine göre ticari kredi faizleri geçen hafta yüzde 29.74'e yükseldi. Bu da son dört yılın zirvesine oturdu anlamına geliyor. Faiz indirimlerinin başladığı dönemden öncesinde ticari kredisi faizleri yüzde 21 seviyelerinde bulunuyordu.

850 BAZ PUAN ARTTI

Yeniçağ'ın haberine göre, söz konusu 11 ayda ticari kredisi faizlerinde 850 baz puana yakın yükseliş oldu. Üstelik bu oran ağırlıklı ortalamaları gösterirken, birçok şirket bu oranın çok daha üstünde kredi faizleriyle karşı karşıya kalıyor.

Mevduat faizlerinin ortalaması düşük tutulurken, piyasa gerçekleriy faizlerin yüzde 50'lerde olduğunu gösteriyor.

POZİSYONLAR KISA VADELİ

Spot ticari kredilerde geçen yıl yüzde 21-22'lerde olan faiz oranı şimdilerde yüzde 40-45'e kadar çıkıyor. Bir yıl önce yüzde 18-20'lerde olan rotatif ticari kredi faizleri uçtu gitti yüzde 55'lere çıktı. Bu durum da bankaları daha çok, günlük faiz işlendiği kısa vadeli pozisyonlara yöneltti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.