Piyasa değeri en yüksek 5 şirket

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Kovid-19 salgınıyla birlikte birçok büyük şirketin hisselerinde dalgalanmalar yaşandı. Bazılarının piyasa değeri yükselirken bazıları da değer kaybetti.

Pandeminin devam ettiği 2021 yılında piyasa değeri en yüksek şirketler arasında teknoloji şirketleri baskınlığını koruyor.

Salgın, ekonomideki güç dengesinde Avrupa ekonomilerinin aleyhine bir değişikliğe yol açarken, ABD ve Çin teknoloji şirketlerini daha da güçlendirdi.

Amerikan şirketler yükselişini sürdürdü

Amerikan şirketleri salgın döneminde yükselişini sürdürürken, dünyada piyasa değeri en yüksek şirketler ABD’den çıktı.

ABD’nin teknoloji devi Apple, 2.114 trilyon dolarla piyasa değeri en yüksek 5 şirket listesinde zirveye oturdu. Apple’ı sırasıyla takip eden ABD’li şirketlerin piyasa değeri ise şu şekilde:

- Microsoft 1.879 trilyon dolar

- Amozon 1 625 trilyon dolar

- Alphabet 1.498 trilyon dolar

- Facebook 880 milyar dolar

Çinli şirketler borsada güçleniyor

ABD’li şirketlerin yanı sıra Çinli şirketler de piyasa değerini yükseltmeye devam ediyor. Çin’in elektronik alışveriş devi Tancent piyasa değerini 820 milyar dolara çıkarırken Alibaba ise 611 milyar dolar piyasa değerine ulaştı. Bu şirketleri; Kweichow Moutai 415 milyar dolar, ICBC 285 milyar dolar, Meituan 247 milyar dolar ile takip etti.

Salgın en çok Avrupalı şirketleri vurdu

Salgında küresel ticaretin zayıflamasıyla Avrupalı şirketler Amerikan ve Çinli şirketlerin gerisinde kaldı.

Piyasa değeri en yüksek Avrupalı şirketler ise şöyle:

- LVMH 341 milyar dolar

- Nestle 324 milyar dolar

- Roche 283 milyar dolar

- ASML 262 milyar dolar

- L’Oréal 214 milyar dolar

Ekonomist Önder Tavukçuoğlu: Teknoloji şirketleri büyümeye devam edecek

Yatırımcılara önemli tavsiyeler veren yatırım danışmanı ve ekonomist Önder Tavukçuoğlu, 2008 ila 2021 yılları arasında bir hayli büyüyen teknoloji sektörünün bundan sonra da yükselişinin devam edeceğini kaydederek, 2021’de öne çıkacak sektörleri teknoloji, e-ticaret, enerji, tarım-gıda, madencilik, biyoteknoloji-genetik, finansal sistemler olarak sıraladı.

www.bursaarena.com.tr

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.