Çorumlu iki çocuk annesi kadın girişimci Ebru Zorlu, ailesinin kereste işinden artan ekonomik değeri kalmamış ahşap atıklarını değerlendirerek hem çevreye hem de ekonomiye dev bir katkı sağladı. Bir tane bile fazladan ağaç kesmiyor, çevre dostu yatırımıyla tüm alkışları topluyor.
Girişimcilik ruhunu çevresel sorumlulukla birleştiren Ebru Zorlu, Çorum’dan tüm Türkiye’ye ilham veriyor. Ailesinin 1996 yılından beri sürdürdüğü kereste ve ahşap ev yapımı faaliyetlerinden ortaya çıkan büyük miktardaki atık sorunu, genç yatırımcı için bir iş fırsatına dönüştü. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) yaptığı başvuru sonucunda 7,2 milyon liralık projesi için 3,9 milyon liralık önemli bir hibe desteği alan Zorlu, 2023 sonunda tesisini kurarak pelet üretimine başladı. Bu tesis, sadece atıkları katma değerli ürüne dönüştürmekle kalmıyor, aynı zamanda ormanların korunmasında da büyük bir rol üstleniyor.
ATIK MALZEMELERİ PELET ENERJİSİNE DÖNÜŞÜYOR
Ebru Zorlu tesiste kereste imalatı sırasında ortaya çıkan ekonomik değeri olmayan tüm atıkları, çam tomruk parçalarını ve talaşları toplayarak değerlendiriyor. Zorlu, bu durumun kendileri için daha önce işgücü ve zaman maliyeti yaratan atık depolama sorununu ortadan kaldırdığını belirtti. Tesis, bölgedeki diğer orman ürünleri işleyen işletmelerin atıklarını da uygun fiyatlarla satın alarak, onların da atık yükünden kurtulmasına ve ek gelir elde edilmesine olanak sağlıyor.

RETİM KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKARILACAK
2023 yılının sonunda üretime başlayan ve 15 kişiye istihdam sağlayan tesis, tek vardiya ile çalışmasına rağmen yılda 6 bin ton pelet üretiyor. Ancak talebin yüksek olması nedeniyle girişimci, hedefi büyüttü. Müşteri kitlesi çoğaldıkça çift vardiyaya geçilerek yıllık üretim kapasitesinin 12 bin tona çıkarılması planlanıyor.

ÇEVRE DOSTU ÜRÜN İLE SIFIR ATIK PROJESİNE KATKI
Tesiste üretilen peletler, ev kullanıcıları için 6 milimetre, endüstriyel tesisler için ise 8 milimetre boyutlarında üretiliyor. Üretimde hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmazken, yüzde yüz çam odunu atıklarından elde ediliyor. Ürün, yüksek kalorili olması, kömüre göre neredeyse tamamının yanması ve kabul edilebilir değerin altında karbonmonoksit salınımı yapmasıyla çevre dostu bir alternatif olarak öne çıkıyor. Ebru Zorlu, bu yatırımla devletin başlattığı Sıfır Atık projesine somut bir katkı sağladıklarını vurguladı.
Kaynak: İHA




