Fındıkta kriz başladı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Türkiye'de İtalyan Ferrero aniden fındık alımlarını durdurdu. Güncel fındık fiyatları, alım durunda daha fazla düştü. 

Fındık fiyatları yüksek fiyat artışının ardından, çiftçileri zor duruma soktu. Hasadı biten ve fındık alım sürecine geçilen son zamanlarda fındıkta yeni kriz yaşanıyor. Türkiye’de üretilen fındığın yüzde 80’lik kısmını kendi bünyesine alıp, tekelleşen İtalyan Ferrero şirketi 8 gündür fındık alımını durdurdu. Bu gelişmeyle beraber düşüş trendinde olan fındık fiyatlarının daha da düşeceği duyuruldu. Çiftçi ise bu duruma tepkili.

SERBEST PİYASADA FINDIK FİYATLARI ZOR GÜNLER YAŞIYOR

Milli Gazete'nin aktardığına göre, serbest piyasada fındık fiyatları zor bir süreçten geçiyor. Türkiye’de 1999 yılından beri fındığı elinde bulunduran İtalyan Ferrero fındık alımı işlemlerini aniden durdurdu. Piyasanın yüzde 80’nini elinde bulunduran Ferrero alım yapmayınca serbest piyasada zaten gerileyen fındık fiyatları daha da düştü. Çiftçiler ise fındık alımının durdurulmasını fındık fiyatlarını daha da düşürmek için yapıldığını savunuyor. 

ALIM DURUNCA FINDIK FİYATLARI DÜŞTÜ

Türk fındığının bir numaralı alıcısı konumunda olan Ferrero fındık üreticileri tarafından birçok suçlamayla karşı karşıya. Üreticiler, Ferrero şirketinin fındık fiyatları ile istediği gibi oynadığını söylüyor. Piyasayı elinde bulunduran Ferrero fındık alımını durdurunca haliyle serbest piyasada fındık fiyatları otomatik olarak düşüyor. 

FINDIK FİYATLARI ANİDEN 23 LİRAYA DÜŞTÜ

Sakarya Karasu’dan fındık alan tüccarlar ise fındık piyasasındaki düşüşün piyasanın en büyük alıcısı olan Ferrero’nun fındık alımını durdurmasından kaynaklandığını belirtti. Tüccarlar, “Piyasa açıldığında fındığı kilosu 25 liradan almaya başlamıştık. Ne oldu da fiyat birden bire 23 liraya düştü. Çünkü Ferrero depolarını doldurdu. Bunun böyle olacağı biliniyordu ama maalesef herkes seyretti.” değerlendirmesinde bulunuyor.

FINDIK ÜRETİCİSİ KAYBEDİYOR, İKTİDAR SEYİRCİ KALIYOR

Fındık üreticileri ve uzmanlar, dünyanın önde gelen ilk 100 şirketi arasında ilk 20’de yer alan bir numaralı fındık alıcı Ferrero’nun fındık fiyatını ucuza kapatmak için çeşitli oyunlar sergilemesine mutlaka müdahale edilmesini istiyor. Uzmanlar, “Bu fiyat oyununun sonucunda fındık üreticisi kaybediyor, Ferrero kazanıyor. İktidar da olup bitene seyirci kalıyor, üreticinin mağduriyeti önemsenmiyor. Her haftaya umutla giren fındık üreticileri bu yılda umduğunu bulamazken, fiyatların artması kısa vadede beklenmiyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Ferrero’nun Türkiye’de 6’sı fındık fabrikası olmak üzere toplam 7 üretim tesisi bulunuyor.

Yeniçağ

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.