Dolar/TL 31,95'le rekor kırdı, Euro/TL ilk kez 35'i aştı

Dolar/TL kuru bu sabah haftanın son işlem gününde 31,95'e yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Euro/TL kuru ilk kez 35'i aşarken, Sterlin/TL kuru da 41'e yaklaştı.

Halen Dolar/TL 31,90'larda, Sterlin/TL ise 40,90'lerde seyrediyor. Euro/TL ise 35'in üzerinde.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) artan döviz talebine yönelik hamleler yaparken, yabancı kurumlar da Dolar/TL kuru tahminlerini güncellemeye başladı.

Son olarak HSBC, Dolar/TL tahmininin yukarı yönlü revize etti. HSBC stratejistleri 6 Mart tarihli raporlarında, 2024 yılı için Dolar/TL tahminini 33'ten 36'ya yükseltti. Bankanın analizinde değer kaybının beklenenden daha hızlı olduğu belirtildi.

Raporda, yeni tahminin Merkez Bankası'nın Türk Lirası'nda reel değerleme beklentisine dayandığı belirtildi.

HSBC stratejistlerine göre, Türk Lirası'nın değer kazanması TCMB'nin enflasyon hedeflemesi kapsamında bir ara hedef haline geldi.

Amerikan yatırım bankası JP Morgan da Ocak ayında, yıl sonu Dolar/TL kuru tahminini 34'ten 36'ya yükseltmişti. Banka, müşterilerine ilettiği notta, liranın değer artışının "dezenflasyon sürecine bağlılık ve uluslararası rezervlerin birikim hızına" bağlı olacağını belirtmişti.

Eylül ayında açıklanan Orta Vadeli Program'da (OVP) ise Dolar/TL kurunun yıllık ortalama değerleri 2024'te 36,8 TL, 2025'te 43,9 TL, 2026'da ise 47,8 TL olarak tahmin edilmişti.Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Biz ne aşırı değerli, ne de aşırı değersiz TL isteriz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Pazartesi günü Bloomberg HT-Habertürk ortak yayınında TL'de reel olarak değersizleşme olmayacağını vurgulamıştı.

"TL'yi destekleyen bir politika seti var" diyen Şimşek, sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Biz ne aşırı değerli, ne de aşırı değersiz TL isteriz. Seçim belirsizliğinin kalktığı da bir ortamda TL neden enflasyondan daha çok değersizleşsin?

"Vatandaşın portföy tercihlerine saygılıyım. Bu konuda yönlendirme yapmak istemem. Programımız başarılı bir şekilde uygulandığında TL'de reel değersizleşme olmayacaktır. Başarılı dezenflasyon programlarında mahalli para birimi reel olarak değer kazandı."

Merkez Bankası 17 Şubat'ta, 8 ay sonra ilk kez faiz artırmamış ve politika faizini yüzde 45'te sabit tutmuştu. Son faiz kararı metninde, "Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk Lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir" ifadeleri yer almıştı. (BBC Türkçe)

Anahtar Kelimeler:
DolarDolar KuruDöviz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.