Dolardaki düşüş konut fiyatlarına yansıyacak mı?

BURSA ARENA /  Haber Merkezi

Konut fiyatlarıyla ilgili Aşçıoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu’ndan dikkat çeken açıklamalar geldi.

Gayrimenkul sektöründe 55. yılını kutlamaya hazırlanan Aşçıoğlu İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, doların düşmesiyle ardından konut fiyatlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Toplantıda hem projeye hem de sektöre yönelik bilgiler veren Aşçıoğlu, kur korumalı mevduat sisteminin etkisi ile dolarda başlayan düşmenin konut fiyatlarına yansımayacağını ifade etti.

Dolardaki iniş çıkışların iş insanlarına zarar verdiğini söyleyen Aşçıoğlu, piyasalar için önemli olanın istikrar ve öngörülebilirlik olduğunu vurguladı.

"8 TL’DE BAŞLAMIŞTIK"

Gayrimenkul sektöründe hammaddenin ağırlıklı olarak dolara endeksli olduğunu kaydeden Yönetim Kurulu Başkan Vekili İrfan Aşçıoğlu ise şöyle konuştu:

''Bir inşaat 2-2.5 yıl sürüyor. Bu arada da dolar artıyor ama biz satışımızı TL üzerinden yapıyoruz. Ve vadeli satıyoruz. Fiyat sabit ama maliyet yaşayan bir şey. Biz bu projeye başlarken dolar 8 TL’ydi, biz hesabımızı 10-11 TL’den yaptık. Şimdi daha temele başlamadan dolar 18 TL’leri gördü. Bu nedenle sektörde hammaddelerin yerli üretim olması gerekiyor. Bakanlıktan da bu anlamda bir adım bekliyoruz. Şu an malzeme bulmakta zorlanıyoruz, para verip almadığımız zamanlar oluyor. Maliyetlerimiz yüzde 100’den fazla arttı ama bunu fiyatlara yansıtamıyoruz çünkü o zaman fiyatlar ulaşılmaz oluyor ve satış duruyor.”

"HAMMADDE FİYATI ARTIYOR"

İnşaat başlamadan hammaddelerin toplu alınması yöntemini de değerlendiren Aşçıoğlu, “Bu da çok büyük bir sıcak para demek, bunun için kredi lazım. Kredilerde de faizler malum. Orası bir sarmal gibi işliyor, faiz düşünce de dolar çıkıyor, hammadde fiyatı artıyor” diye konuştu.

"EN GÜVENLİ YATIRIM"

Satışların yüzde 80’inin dolar ve altından kazanan yatırımcılara yapıldığını söyleyen Aşçıoğlu, “Konut yatırımı en güvenli yatırım olarak görülüyor. Şu anda da alım zamanı. 2009-2014 yılları arası gayrimenkule yönelimin zirvesiydi, şu anda da aynı dönemi yaşıyoruz” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.