Doğalgaz ve kömür yardımından kimler yararlanıyor, başvurusu nasıl yapılıyor?

BURSA ARENA / Haber 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından doğalgaz ve kömür yardım başvurusu yapılacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın doğalgaz ve kömür yardım başvurusu duyurusunun ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başvurunun ayrıntılarını paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, “Millete Sesleniş” konuşması yaptı. Kabine toplantısında konuşulan maddelerden biri de vatandaşa doğalgaz ve kömür desteğiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ısınma ihtiyacını karşılamakta güçlük geçen vatandaşlara doğalgaz ve kömür desteği yapılacağını duyurdu.

DOĞALGAZ VE KÖMÜR YARDIMLARI HAKKINDA BİLGİ
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ayrıntılarına yer verdi. Bakan Derya Yanık, sosyal medya hesabından doğalgaz ve kömür desteğine ilişkin açıklama yaparak başvuruların nasıl yapılacağına ve ne kadar yardımda bulunulacağına dair bilgi verdi.

Bakan Derya Yanık, doğalgaz ve kömür desteği Mart ve Ekim aylarında yılda iki defa olmak üzere gerçekleştirileceğini bildirdi. Yanık, 4 milyon haneye verilecek destek için senelik 3 milyar harcanacağını duyurdu. Yanık, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının işbirliği içinde olduğunu da ifade etti.

Bakan Derya Yanık, yaptığı paylaşımında hane başına 450 TL ile bin 150 TL arasında değişiklik gösteren bir yardım tutarı olacağını açıkladı. Yanık, yardımların hanede kronik hasta ve yaşam destek cihazına bağlı vatandaşlar için de yüzde 5 ilave yapılacağını duyurdu.

DOĞALGAZ VE KÖMÜR YARDIM BAŞVURUSU NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Kabine toplantısının ardından yapılan açıklamaya göre, doğalgaz ve kömür desteği için vatandaşların yapacağı başvurular, 18 Şubat Cuma günü başlıyor. Akabinde, Mart ayının ikinci haftası destek ödemeleri yapılmaya başlanacak.

DOĞALGAZ VE KÖMÜR YARDIM BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?
Söz konusu destek için 18 Şubat Cuma günü başlayan başvurular, E-Devlet üzerinden veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla yapılacak. Mart’ın ikinci yarısında ödemeler başlayacak. Ödemeler hak sahibine PTT kartıyla yapılacak.

DOĞALGAZ VE KÖMÜR YARDIMINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Bakan Yanık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının yardım şartlarını henüz belirlemediğini ifade ederken, ısıl haritayı gözeterek yapılacağını söyledi. Yanık, “Kişi, faturasını götürerek PTT’deki hakkıyla ödemesini almış olacak. Rakamlar da hemen hemen ortaya çıktı. Isıl haritaya göre değişen şekilde hane başına ödeme yapılacak. Çünkü Erzurum’daki bir kişinin ısınma gideriyle Ege’deki bir kişinin ısınma ihtiyacı aynı değil” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarını söyleyen Yanık sözlerine, “O nedenle arkadaşlarımız bir ısıl harita çalıştı. Bu tamamen teknik ve bilimsel bir çalışma. Buna göre hane başına yıllık 450 lira ile 1150 lira arasında bir destek sağlanacak. İki eşit taksitte yapacağız bu ödemeleri, Mart ve Ekim aylarında. Kömür yardımı da hemen hemen buna benzer” ifadeleriyle devam etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, söz konusu destek için Türkiye’nin her bölgesinin farklı iklim koşullarına sahip olduğunu göz önünde bulundurarak, bölgelerin ısıl değerlerine göre endeks geliştirdiğini söyledi.

Bakanlık, “Endeks, tüm ilçelerin Meteoroloji Genel Müdürlüğünden her bir ölçüm noktası için saatlik bazda son 4 yıllık sıcaklık verilerinin uluslararası yöntemlerle değerlendirilmesiyle oluşturuldu, bölgelere verilecek destek tutarı saptandı.” ifadelerine yer verdi.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.