Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın: Tahıl sevkiyatı için ilk gemi yarın sabah çıkabilir

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, gündemdeki tahıl koridoru anlaşması ve koridordan sağlanacak tahıl sevkiyatı hakkında açıklamalarda bulundu. İlk sevkiyatın yarın başlayabileceğini kaydeden Kalın, sevkiyatın nasıl gerçekleşeceği hakkında da bilgiler verdi. Sevkiyatın ulaşacağı ilk durak Afrika olacak.

Türkiye’nin büyük uğraşları sonucu anlaşmaya varılan tahıl koridoru üzerinden yapılacak ilk sevkiyat için teknik çalışmalar tamamlandı. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, sevkiyat için yola çıkacak ilk geminin yarın sabah hazır olabileceğini açıkladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, “Gemilerin Odesa Limanı’ndan çıkması için belirli bir aşamaya gelindiğini belirten Kalın, ”Gemiler yüklendi. Her şey hazır durumda. Ufak tefek pürüzler var. İlk gemi yarın sabah yola çıkabilir’‘ açıklamasını yaptı.


SEVKİYAT GEMİLERİ UYDUDAN VE İHA’LARDAN TAKİP EDİLECEK

Tahıl yüklü sevkiyat gemilerinin 3 Ağustos 2022’de Türk karasularına gireceğini ifade eden Kalın, aynı zamanda sevkiyat sürerken alınacak önlemlere de vurgu yaptı. Kalın’ın açıklamalarına göre tahıl yüklü gemiler limandan çıktığı andan itibaren uydu ve İnsansız Hava Aracı (İHA) görüntüleriyle takip edilecek. Boş veya yükü tahıl olmayan gemilerin Ukrayna limanlarından çıkmasına izin verilmeyecek. Sinyalini kapatan, şeffaf bilgi vermeyen gemilerin de Türk karasularına girmesine izin verilmeyecek.

SEVKİYATTA ÖNCELİK AFRİKA ÜLKELERİNDE

Ukrayna limanlarından başlayacak olan tahıl sevkiyatının ilk durağı Afrika olacak. Sevkiyatta öncelik, yine Türkiye’nin girişimiyle açlık tehlikesi yaşayan Afrika ülkelerine verilecek. Odesa Limanı’ndan çıkan ilk geminin de Somali kıyılarına yanaşacağı açıklandı.

TÜRKİYE, RUS ABLUKASI ALTINDAKİ UKRAYNA TAHILLARINI DÜNYA PAZARINA AÇIYOR

Türkiye ve Rusya, Ukrayna tahılı için anlaştı - Mehr News Agency

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaş yüzünden abluka altında kalan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kollarını sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzaladı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları başladı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.