Beklenen Faiz Sinyali Altını Uçurdu! Bu Sinyal Sonrası Rekor Tazeledi

Altın fiyatları rekor seviyede artarak 2 bin 304 doları aştı, Fed'in faiz indirim beklentileri etkili oldu. Jeopolitik gerilimler de fiyatları destekliyor.

Altının ons fiyatı 2 bin 304 doları aşarak yeni bir rekora imza attı. Mart ayından bu yana artış trendinde olan altın, bu hafta her gün rekor kırarak dikkatleri üzerine çekti. Mart ayında yüzde 9,3'lük bir artışla Temmuz 2020'den bu yana en büyük aylık artışını gerçekleştirdi.

252329.webp

FAİZ İNDİRİMLERİ BEKLENİYOR

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayabileceği beklentisi altın gibi varlık fiyatları üzerinde etkili oluyor. Para piyasalarında, Fed'in yüzde 64, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yüzde 98 ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) yüzde 80 ihtimalle haziranda faiz indirimlerine başlayacağı öngörülüyor.

POWELL'IN AÇIKLAMALARI ETKİLİ

Halk Tv'nin haberine göre Fed Başkanı Jerome Powell'ın, Fed'in bu yıl politika faiz oranlarını düşürmeye başlaması gerektiğini belirtmesi altının ons fiyatını destekledi. Düşük faiz oranlarının, altın gibi gelir getirmeyen varlıkların tutulmasının fırsat maliyetini azalttığı vurgulandı.

MERKEZ BANKALARININ ALIMLARI

Çin ve Hindistan gibi merkez bankalarının altın alımlarının artması ve Fed'in yaklaşan faiz indirimlerinden fayda sağlanacağı hesaplanıyor.

thumbs-b-c-5e77132f5aebff20d083f9f1c85d907c.jpg

JEOPOLİTİK GERİLİMLERİ

Altın fiyatlarının, Orta Doğu ve Ukrayna gibi jeopolitik gerilimlerden de ek destek aldığı belirtiliyor.

GÜMÜŞÜN YÜKSELİŞİ

Altınla paralel olarak gümüşün ons fiyatı da ons başına 27,23 dolara yükselerek Haziran 2021'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın ve gümüş fiyatlarındaki bu yükseliş, yatırımcıların dikkatini çekerken, merkez bankalarının politika faizlerindeki değişiklikler ve jeopolitik gelişmeler altın ve gümüş gibi güvenli liman varlıklarının değerini etkilemeye devam ediyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.