Türkiye'nin 81 İlinde Yasaklanıyor: Altın Sahiplerine Ecel Terleri Döktürecek Karar!

Para piyasalarına yönelik tahminleri ile bilinen İslam Memiş, gün içerisinde 2500 TL'yi geçerek rekor kıran gram altının ardından yatırımcılara önemli uyarılarda bulundu. Emtia piyasalarında yaşanacaklara ilişkin çarpıcı ifadeler kullanan Memiş, ilerleyen aylarda bir altın türünün üretiminin yasaklanacağını belirterek, "Dikkatli Olun" uyarısı yaptı.

ABD Merkez Bankası Başkanı Powell'ın dün yaptığı açıklamalarla birlikte uluslararası piyasalarda altın fiyatları rekora koşuyor.

Buna karşın gün içerisinde 500 baz puanlık faiz artış kararı açıklayan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bir yandan dolar bir yandan da altın fiyatlarındaki ateşi söndürmüş oldu.

Yaşanan gelişmelere karşın ekonomistler, yaz aylarında ABD tarafından gelecek faiz indirimleriyle birlikte altın fiyatlarında yeni rekorlar için hemfikir durumunda. Yatırımcıların her dönem için 'güvenli liman' olarak gördüğü altın fiyatları hakkında ise çarpıcı bir iddia ortaya atıldı.

Altın piyasalarına yönelik yaptığı açıklamalar ile dikkat çeken, aynı zamanda da bir kuyumcu dükkanı işleten ekonomist İslam Memiş, geçtiğimiz yıl altın ithalatı ve üretimine yönelik alınan kısıtlama kararlarına bir yenisinin ekleneceğini belirtti.

MALİYE BAKANLIĞI ÜRETİMİNİ YASAKLAYACAK

Memiş, çok yakında gram altın üretiminin yasaklanacağını belirtti. Ekonomi yönetiminin, altın işlemlerine yönelik geçtiğimiz yıl başlattığı kısıtlama kararlarının bu yıl sürdürüleceğini belirten Memiş, 2023'te alınan çeyrek ve yarım gram altınların üretiminin durdurulmasına, 2024 yılında 22 ayarlık gram altınlar ile devam edileceğini açıkladı.

Gelecek aylarda bu yönde bir adım atılacağına dair sektör içerisinde duyumlar aldığını belirten Memiş, söz konusu hamlenin oldukça yanlış olduğunu belirterek, yetkililerin bu kararından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.

22 AYARLIK ALTINLARI KAPSAYACAK

Altın üretimine dair bu tür kısıtlamaların birikim alışkanlıklarını değiştireceğini aktaran Memiş, bütçesi düşük olan ve birikimini gram altın satın alarak yapan vatandaşların, piyasada dolaşımda bulunan gram altınlara erişimini kaybetmesi halinde söz konusu birikime gidecek paraların yeniden piyasaya döneceğini ve bu durumun enflasyonu tetikleyeceğini vurguladı.

Memiş, bütçesi kısıtlı olan vatandaşlar için iyi bir birikim aracı olan gram altının, geçtiğimiz hafta yaşanan sert hareketlerin ardından rekor seviyelere yükselttiğini belirtirken, yetkililerin bu konuda vatandaşa destek çıkmasını beklediklerini belirtti.

İlk aşamada söz konusu yasaklamanın yalnızca 22 ayarlık gram altınlar için uygulanacağını söyleyen Memiş, ilerleyen tarihlerde bu sınırlamanın 24 ayar için de alınabileceği uyarısında bulundu.

Söz konusu adımın atılması halinde, her ne kadar elinde altın bulunan vatandaşlar satışını yapabilecek olsa da, tıpkı kesme altına uygulanan sınırlamanın bir benzeri gram altın için geçerli olacak. Bu durumda çok sayıda kuyumcu, 22 ayarlık gram altınları kabul etmeyecek ve piyasada yaşanan satış talebi beklentileri aşağıya çekecek. (Tv100 ve Halk Tv)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.