1 yılda 8 milyonu aşkın yeni icra dosyası açıldı

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yurttaşların bankalara olan toplam borcunun 2022 yılında 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştığını, geçen yıl icra ve iflas dairelerine toplam 8 milyon 599 bin yeni dosya geldiğini belirtti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, yurttaşların bankalara olan borçları ve icra dosyalarındaki artışa dikkat çekti. Halk Tv'nin paylaşımına göre, yurttaşların bankalara olan toplam borcunun 2022 yılında 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştığını ifade eden Yüceer, geçen yıl icra ve iflas dairelerine toplam 8 milyon 599 bin yeni dosya geldiğini belirtti.

Devletin 2 bin liranın altındaki alacaklardan vazgeçmesinin icra dosyası sayısını azaltacağı yönündeki beklentilerin boşa çıktığını kaydeden Yüceer, kamu kuruluşlarının elektrik, su, haberleşme, doğal gaz gibi faturalardan kaynaklanan ve bakiyesi 2 bin liranın altındaki icralık alacaklarından vazgeçmelerine ilişkin yasanın icra dosyası sayılarına henüz yansımadığını bildirdi.

'Borç 32 milyar TL arttı'

Satın alma gücü eriyen vatandaşın mecburi olarak bankalara başvurduğuna vurgu yapan Yüceer, 23 Aralık tarihine kadarki son bir hafta içinde yurttaşların bankalara olan borçlarının 32 milyar lira daha arttığını kaydetti. Bu artışla yurttaşların bankalara olan toplam borcunun 1 trilyon 533 milyar liraya ulaştığına değinen Yüceer, toplam borcun 1 trilyon 103 milyar lirasının bireysel (konut, otomobil, ihtiyaç) kredilerinden, 430 milyar lirasının da kredi kartı borç bakiyelerinden kaynaklandığını aktardı. Yüceer, son hafta tüketici kredilerinde 16,4 milyar liralık, kredi kartı borçlarında ise 16 milyar liralık artış kaydedildiğini paylaştı.

'2021'in aynı dönemine göre 558 bin arttı'

Yüceer, vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen ve henüz varlık yönetim şirketlerin devretmedikleri takipteki borçlarının ise 30,8 milyar lira olduğunu ifade etti.

1 Ocak-30 Aralık 2022 tarihleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 8 milyon 599 bin yeni dosya geldiğini, yeni gelen dosya sayısının 2021’in aynı dönemine göre 588 bin arttığını, bu dönemde 7 milyon 928 bin dosyanın da sonuçlandırıldığını belirtti. 2022’de gelen icra dosyası sayıları ile 2021’de gelen icra dosya sayılarını kıyaslayan Yüceer, yeni gelen dosya sayısının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,3 oranında arttığını, icra dairelerinde derdest bulunan dosya sayısının ise son bir yılda 640 bin adet artarak 30 Aralık 2022 itibariyle 23 milyon 236 bine çıktığını aktardı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.