Zelenskıy, Balkan ülkeleri liderlerinin Atina’da bir araya geldiği zirveye katıldı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in davetiyle 9 Balkan ülkesi lideri, Yunanistan'ın Başkenti Atina'da bir araya geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy de davetliler arasında yerini aldı.

Batı Balkanlar Zirvesi'nin 20'inci yıl dönümü vesilesiyle 9 Balkan ülkesinin lideri, Avrupa Birliği (AB)  Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodımır Zelenskıy Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in daveti üzerine dün akşam yemeğinde buluştu.

Balkan ülkesi liderleri arasında Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Karadağ Cumhurbaşkanı Jakov Milatovic, Romanya Başbakanı Ion Marcel Ciolacu, Kosova Başbakanı Albin Kurti, Bosna Hersek Bakanlar Konseyi Başkanı Borjana Kristo, Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, Bulgaristan Başbakanı Nikolai Denkov, Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic yer aldı.

BALKAN ÜLKELERİNİN AB ÜYELİĞİ PERSPEKTİFİ VE AB'NİN GELECEĞİ ELE ALINDI

Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği (AB) üyeliği perspektifi ve AB'nin geleceğinin ele alındığı yemeğin ardından liderlerin imzasıyla Atina Zirvesi Bildirgesi yayımlandı. Atina Zirvesi Bildirgesi'nde "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, Avrupa için ortak prensipler, birlik ve AB içerisinde ortak gelecek farkındalığı açısından Avrupa için önemli bir an oldu" ifadesine dikkat çekildi.

UKRAYNA’YA DESTEK

Atina Zirvesi Bildirgesi'nde, Ukrayna'nın bağımsızlığı, egemenliği ve toprak bütünlüğüne duyulan saygı dile getirilerek, savaş suçları ve sivillere saldırı, altyapının yok edilmesi gibi vahşet suçlarının cezasız kalamayacağının altı çizildi. Ayrıca  bildirgede, Ukrayna'daki savaşın daha kapsayıcı bir Avrupa Birliği (AB) ihtiyacını ortaya çıkardığı kaydedildi.

Atina Zirvesi Bildirgesi’nde Batı Balkanlar, Ukrayna ve Moldova ile zenginleşmiş bir AB vizyonu hedefinin önemine işaret edildi. Bildirgede, "Selanik Zirvesi'nden 20 yıl sonra, yeni jeopolitik gerçekliğin ışığında, rehber, ilham kaynağı ve içerik olarak hizmet edecek cesur ve iddialı bir hedef benimsenin zamanı gelmiştir" ifadeleri yer aldı.

QHA

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.