Ünlü yazar Sally Rooney'in İsrail boykotuna meslektaşlarından destek geldi

BURSA ARENA / Haber Merkezi

Monica Ali ve China Mieville, İsrail'e karşı duruşunda İrlandalı yazarı destekliyor.

Çeviri haklarını İsrailli bir yayınevine satmama kararı alan Sally Rooney'e birden fazla yazar meslektaşı destek verdi.

Rooney son romanı Beautiful World, Where Are You'nun (Güzel Dünya, Neredesin) İbranice çeviri haklarını önceki iki romanını çeviren İsrailli yayınevi Modan'a satmayı şu ana kadar reddetti. İrlandalı yazar daha sonra "İsrail'in Filistinlilere uyguladığı baskıya verilen uluslararası desteği sona erdirmeyi ve İsrail'e uluslararası hukuka uyması yönünde baskı yapmayı" amaçlayan Boykot, Tecrit ve Yaptırımlar (BDS) hareketine desteğini ilan etti.

Bu kararı eleştiriyle karşılansa da Rooney, Monica Ali, China Mieville ve Geoff Dyer dahil birkaç çağdaşı tarafından destekleniyor.

Birleşik Krallık Filistin'i Destekleyen Sanatçılar'ın hazırladığı bir mektupta, imzacı yazarlar Rooney'in çeviri haklarını satmayı reddetmesinin "Filistinlilerin giderek daha çok maruz bırakıldığı haksızlıklara örnek bir cevap" olduğunu belirtti.

Aralarında Courttia Newland ve Andrew O'Hagan'ın da yer aldığı imzacılar şunları yazdı:

Filistinli sanatçılar uluslararası meslektaşlarından İsrail'in kendilerine yönelik insan hakları ihlallerine ortak olmaya son vermelerini istedi ve birçoğumuz için bu açık bir etik yükümlülük. Bu nedenle Sally Rooney'nin (İsrail Savunma Bakanlığı'nın çalışmalarını pazarlayan) İsrailli ana akım yayıneviyle sözleşme yapmayı reddetmesi, Filistinlilerin giderek daha çok maruz bırakıldığı haksızlıklara örnek bir cevaptır.

Mektupta Rooney'in "İsrail'in Filistinlilere yönelik şiddetinin derhal ve koşulsuz şekilde durdurulması" çağrısında bulunan bir dilekçenin imzacısı olduğu da belirtildi.

Mektup "Filistin'in özgürlük, adalet ve eşitlik için verdiği şiddet içermeyen mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz" diye son buldu.

Rooney'nin İsrail yayınevlerini boykot etme kararının kamuoyuna açıklanmasının ardından, kitapları çok satan yazar "apartheid'la arasına aleni mesafe koymayan ve Filistin halkının BM tarafından şart koşulan haklarını desteklemeyen" bir şirketle çalışmanın doğru olmayacağını söylemişti.

Rooney, BBC tarafından geçen yıl bir TV dizisine uyarlanan Normal İnsanlar (Normal People) adlı romanıyla tanınıyor.

The Independent / çeviren: İrem Oral

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.